latinica  ћирилица
17/10/2019 |  17:40 | Аутор: СРНА

Боцан-Харченко: Ситуација на КиМ забрињавајућа и неприхватљива

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оцијенио је да је ситуација на Косову и Метохији, послије избора, озбиљна, забрињавајућа и неприхватљива.
Александар Боцан-Харченко - Фото: Novosti.rs
Александар Боцан-ХарченкоФото: Novosti.rs

- Тражићемо и тражимо одговарајуће реакције ЕУ и Кфора јер је очигледно да Приштина наставља с притисцима на српски народ који тамо живи - рекао је Боцан-Харченко на свечаној сједници Скупштине града Јагодине поводом 75 година од ослобођења овог града од њемачких нациста у Другом светском рату.

Он је навео да читава ситуација након избора на Косову показује да постоји забрињавајући тренд и да су приче западних партнера, који су више пута говорили да ће ситуација бити боља послије избора, само празна прича.

- Без стварног притиска на Приштину, то су заиста само празне ријечи које немају никакав основ - рекао је руски амбасадор.

Према његовим ријечима, у децембру ће предсједник Србије Александар Вучић с предсједником Русије Владимиром Путином имати сусрет на коме ће бити ријечи "о билатералним односима и ситуацији у региону", пренијели су београдски медији.

Он је подсјетио да ће Београд у суботу, 19. октобра, посјетити премијер Русије Дмитриј Медведев, те напоменуо да је за идућу годину, када се обиљежава 75 година побједе над фашизмом, први који је добио позив за прославу у Москви предсједник Србије Вучић".

Боцан-Харченко је додао да Русија и Србија имају низ пројеката "од стратешког значаја" и споменуо гасовод "Турски ток", изградњу жељезничке инфраструктурае али је указао и на бројне могућности које нису искоришћене.

Руски амбасадор је истакао да је ослобађање од фашизма "заједничка историја, заједничка борба, гробови и споменици су симболи заједничке борбе у Другом свјетског рату против фашизма".

- Наши борци су, раме уз раме, водили борбу против фашизма. Морамо и даље заједно, наставићемо борбу, али дипломатски, и верујем да нећемо изгубити. Истрајаћемо у овој борби, а имамо и заједнички став против прекрајања историје, претварања злочинаца у хероје - рекао је Боцан-Харчнеко.