latinica  ћирилица
17/10/2019 |  18:52 | Аутор: СРНА

Вучић: Приштина не може да заповиједа Београду

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је проблем Приштине то што мисли да може да заповиједа Србији и да приштински званичници, Аљбин Курти и остали, треба да се доведу у ред.
Александар Вучић  (Фото:Tanjug / DIMITRIJE GOLL) -
Александар Вучић (Фото:Tanjug / DIMITRIJE GOLL)

- Људи, доведите се у ред, размислите, поведите рачуна да ми нисмо ваш ни брат, а камоли млађи брат, не зависимо ми од вас, него ви од нас. Кад престанете да лажете, измишљате о тровањима, малтретирате Србе на северу, протерујете Србе са Косова, онда дођите да разговарамо - рекао је Вучић вечерас за ТВ Пинк.

Према његовим ријечима, народу треба рећи да није све српско, нити све албанско и да треба постићи компромис.

Коментаришући то што се британски амбасадор у Приштини фотографисао са Аљбином Куртијем испред заставе Албаније, Вучић је оцијенио да је ријеч о двоструким аршинима и бескрупулозном обмањивању јавности да не могу одредити како ће неко уредити канцеларију своје партије.

- Замислите да /српски члан Предсједништва БиХ Милорад/ Додик окачи, не заставу Србије, него Републике Донбас или Ирске републиканске армије, да ли би се британски амбасадор сликао? Тешко. Не би ни ушао у ту канцеларију. Али, то говори какви су двоструки аршини и колико бескрупулозно могу да обмањују јавност - поновио је Вучић.

Што се тиче наводног тровања са ковертама са гласовима пристиглим из централне Србије, Вучић је рекао да ће наставити да цијелом свијету поставља питање - ко је отрован од коверти са гласовима које су стигле из централне Србије на бројање у Косовску Митровицу.

Он је навео да су у Приштини све измислили око коверти зато што не знају шта ће са собом и зато што желе да купе вријеме - једни да се деси "виша сила" да остану на власти, а други журе да владају, али су сви нервозни због резултата Српске листе.

- Оне циркуске представе са маскама и заштитним оделима, то није ни за циркуску тачку. Нећу одустати од захтева да се спроведе детаљана истрага - поручио је Вучић.

Он каже да је Курти умислио да је неко важан. - Причају о младом нараштају политичара, а он мојих година. Нико тако самопрегорно не ради на стварању `велике Албаније` као Курти и изненађен сам одушевљењем Куртијем у појединим опозиционим круговима у Србији - рекао је Вучић.

Он је најавио за децембар састанак са француским предсједником Емануелом Макроном, додајући да ће Француска остати при ставу да нема проширења ЕУ, али да он подржава да Сјеверна Македонија и Албанија добију преговоре, али да се плаши да од тога неће бити ништа.

Вучић је нагласио да Србија никоме не дозвољава да угрози њено пријатељство са Русијом, Кином, Турском и Јапаном.

Коментаришући изјаву мађарског премијера Виктора Орбана да ће бранити мађарско-српску границу ако Турска пусти мигранте, Вучић је рекао да народ у Србији не треба да брине и да ће држава сачувати Србију.

- Донећемо одлуке са европским партнерима, али прво са Вишеградском групом. Ми ћемо и даље имати хуман однос према мигрантима, али истовремено чуваћемо своје националне и државне интересе. Али боље да се склонимо устрану од великих играча који су много нервозни - навео је Вучић.