latinica  ћирилица
17/10/2019 |  19:34 ⇒ 21:21 | Аутор: РТРС

Сједница Владе у Источном Сарајеву - најављена изградња новог студентског дома

У Источном Сарајеву данас је одржана сједница Владе Републике Српске. Одлучено је да се у Источном Новом Сарајеву изгради нови студентски дом. Утврђене су измјене Закона о јавно-приватном партнерству у Српској. На дневном реду била је и иницијатива за изградњу научно-технолошког града на територији од Бањалуке до Лакташа.

Студенти у Источном Сарајеву добиће боље услове. Из републичког буџета планирано је два милиона марака за изградњу студенстког дома у Источном Новом Сарајеву. Студенти факултета који су на територији ове општине, до краја наредне године, каже премијер Радован Вишковић, имаће исте услове као и студенти у Палама и Бањалуци.

Према његовим ријечима, Скупштина града Источно Сарајево дала је приједлог да се изврши реконструкција објекта који се налази у близини градске Скупштине који ће бити прилагођен намјенама студентског центра.

Вишковић је истакао да ће се на овај начин смањити трошкови, јер би у случају да се гради нови објекат само уређење локације коштало више од 500.000 КМ, а постојећи објекат има сву инфраструктуру и паркинг.

На дневном реду Владе и иницијатива за изграду научно-технолошког града на територији између Бањалуке и Лакташа. У плану је покретање преговора са Европском инвестиционом банком и осталим финансијским институцијама како би се обезбиједило потребних 200 милиона марака.

- Научно-технолошки парк био би у саставу овог града, биле би ту и индустријске зоне, научно-истраживачки центри, све позвезано са нашим универизетима и привредом - рекао је Вишковић.

Развоју привреде требало би да допринесу и измјене Закона о јавно–приватном партнерству. Процедуре су сада поједностављене јер могу да учествују и физичка и правна лица, као и страни улагачи.

- Процјењујемо да ћемо овим законом омогућити да јавно-приватно партнерство у Републици Српској заживи и да тиме неки други пројекти који су занимљиви за локалну заједницу, али и за Владу могу бити лакше и брже реализовани. Тиме се крећемо ка зацртаном циљу, а то је јачање привредног и економског потенцијала Српске - додао је Вишковић.

Говорећи о стању у Рафинерији нафте Брод, премијер Вишковић поручује да би рафинерија требало да након прошлогодишње хаварије и санације стања већ половином наредне године покрене производњу. Он каже да је у току гасификација у рафинерији из правца Славонског Брода, а то је јасна потврда да нема прекида производње.