latinica  ћирилица
17/10/2019 |  19:42 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Билећа: Од Граничне полиције траже да спријече улазак миграната

Једина тема данашње ванредне сједнице Скупштине општине Билећа била је мигрантска криза која је тренутно највећи проблем. Закључена је неопходност увођења 24-часовне полицијске патроле у ситничком подручју, а од Граничне полиције затражено предузимање свих мјера ради спречавања уласка миграната. Мјештани, ипак, нису задовољни исходом.

Иако је данас требало бити говора само о проблему у вези с мигрантима, сједница се у већем дијелу претворила у политичка надмудривања која немају никакве везе са актуелним питањима.

Ипак, успјели су на крају да се усагласе око закључака - општинска управа требало би да именује члана Координационог тијела за праћење кретања миграната, а начелник општине Миљан Алексић да формира Комисију за процјену штете настале упадима миграната у куће и друге објекте. Мјештани су, кажу, очекивали више. Они сматрају да је једино рјешење да се мигрантима обезбиједи храна и превоз за даље, да се не би задржавали на овом простору.

Одлуком Скупштине општине Билећа биће обезбијеђена одбрана пред надлежним правосудним органима Милораду Чомићу из села Тодорићи који је 5. октобра, након сукоба са групом миграната, убио једног од њих којег је затекао у кући свог комшије.

Предсједник Скупштине општине Билећа Срђан Роган рекао је да је у вези са овим проблемом локална заједница учинила максимално што је могла, те да су остале ствари на органима безбједности Српске и БиХ.

Он је рекао да је МУП Српске максимално ангажован у заштити грађана, истакавши да нико не може бити сигуран због толиког присуства миграната.

Мјештани билећких села истакли су да мигранти свакодневно упадају у куће, парохијске домове, цркве, школе и локална гробља, изазивају пожаре и пљачкају.

Мјештани мјесне заједнице Крстаче и села у околини Билеће затражили су у недјељу, 13. октобра, на протестном скупу у селу Симијова да их полиција и локална власт заштите од миграната, као и хитну ванредну сједницу Скупштине општине Билећа.