latinica  ћирилица
17/10/2019 |  19:44 ⇒ 21:06 | Аутор: РТРС

Министри у Сарајевско-романијској регији: Подржати успјешна предузећа

Министри Републике Српске су и данас наставили бројним активностима у Сарајевско-романијској регији. Разговарали су са начелницима општина, директорима јавних и приватних предузећа и установа те регије, договарани су конкретни пројекти, тражен начин да се унаприједи привреда и побољша стандард радника.

Стигло је обећање да ће Влада и ресорна министарства максимално подржати све позитивне примјере малих и средњих предузећа.

Привредници и производни радници у Источном Сарајеву поздрављају најаве Владе да ће у наредној години за развој привреде издвојити 20 милиона марака. Томе се радују локалне заједнице али највише запослени који очекују побољшање личног стандарда.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петичевић посјетио је пословну зону "Врањеш" и предузећа "Мофас" и "Еденгарден".

Он је истакао да фабрика "Мофас", која је на овом подручју једина остала из програма металске индустрије, има перспективу.

Директор предузећа "Мофас" Миливоје Гутаљ рекао је да "Мофас" око 99 одсто производа извози на страно тржишта, посредством фирми које су у Њемачкој.

- Ово што данас Мофас ради представља наставак производње бившег Фамоса, до сада успјешно опстајемо на тржишту -истакао је Гутаљ и додао да тренутно имају око 100 запослених.

Он је захвалио Петричевићу за посјету током које је могао да се увјери у капацитете и производне могућности предузећа, те истакао да је до сада била изванредна сарадња са Министарством и да су имали велику подршку у рјешавању проблема.

Гутаљ је напоменуо да ово предузеће успијева да превазиђе проблеме који се, прије свега, односе на тржиште и пласман, као и обезбјеђивање репроматеријала.

Један од радника предузећа "Мофас" Славко Марковић рекао је да посла има, оцјењујући да би плата могла да буде боља, али је важно да је редовна.

Миленко Врањешевић, власник фирме "Еденгарден", која се бави производоњом великих баштенских сунцобрана, истакао је да његова фирма у сезони запошљава од 60 до 70 радника, а мимо сезоне 45-50.

- Имамо представнике у Москви, Мајами Бичу, Лондону, већини европских градова, Абу Дабију, Ријаду. У Хонг Конг сваке године извеземо сунцобране у вриједности око 50.000 КМ, што је потврда квалитет - истакао је Врањешевић и додао да имају велику подршку начелника општине Источно Ново Сарајево.

Ресорни министар рада и борачко инвалидске заштите Душко Милуновић заједно је са руководством Завода за запошљавање анализирао досадашње пројекте који су допринијели смањењу броја незапослених. Паљанско предузеће “Мраз“ корисник је подстицаја за запошљавање.

- Ми смо изнијели министру наше проблеме, шта је то шта нам треба да се појачају капацитети производње и број радника - истакао је Милорад Ковачевић, власник предузећа "Мраз".

Министар Милуновић је истакао да је од укупно 130 радника у овом тренутку преко Завода за запошљавање обезбијеђен посао за 63 радника.

- Велико ми је задовољство што је ово од једне мале мануфактурне радионице израсло велико предузеће у Палама - нагласиоје Милуновић.

Ресорно министро просвјете редовно издваја средства за обнову школа, поручила је министарка Наталија Тривић током посјете једној од најстаријих школа у Српској и БиХ у Касиндолу да се створи квалитетније окружења за образовање дјеце.

- Циљ је да се дјеци обезбиједи адекватно окружење за стицање знања које не треба да буде репродуктивно, него да касније могу га примијене у пракси - рекла је Тривићева након састанка са руководствима основних школа "Јован Дучић" Касиндо и "Алекса Шантић" Војковићи.

Долазак Владе у Источно Сарајево показао се као добра пракса да премијер и министри у директном контактку са локалним званичницима, привредницима, радницима и обичним грађанима се упознају са проблемима и траже најбржи наин да их ријеше.