latinica  ћирилица
17/10/2019 |  20:01 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Бијељина: Постхумно уручено 25 одликовања

У Бијељини је уручено 25 постхумних оликовања, Медаља заслуга за народ породицама погинулих бораца Војске Републике Српске са подручја Бијељине, Зворника, Осмака, Лопара и Брчко Дистрикта.

Зора Дамјановић, која је примила одликовање за свог мужа Јанка који је погинуо у сарајевском насељу Илијаш током одбрамбено-отаџбинског рата, рекла је новинарима да бол за најмилијима никада не пролази, али да је срећна што погинули борци нису заборављени.

Одликовања су постхумно додијељена борцима из Бијељине Миладину Остојићу, Миливоју Дардалићу, Паши Дудићу, Матији Јовићу, Зорану Мркајићу, Мирку Мркајићу, Ненаду Томићу, Зорану Јовановићу и Ранку Спасојевићу.

Одликовања су постхумно додијељена борцима из Осмака Зорану Поповићу, из Зворника Илији Лазићу, Душану Филиповићу, Илији Гајићу, Бранку Зекићу, Јанку Дамјановићу, из Брчког Јови Драгићу, Едину Ибрахимовићу, Лазару Лујићу, Мирсаду Лишићу, Беги Мехићу, Ђоки Петровићу, а из Лопара Војку Перићу, Душану Радовановићу, Василију Тришићу и Сретену Лукићу.

Изасланик предсједника Републике Српске Милорад Којић рекао је новинарима да је ове године донесен указ о постхумном одликовању 130 бораца, а укупно је до сада додијељено 1.780 ових одликовања.

- На иницијативу Борачке организације Републике Српске и Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила предсједник Републике доносиће указе док све породице погинулих бораца не буду добиле одликовања. На тај начин желимо да одамо велико поштовање онима који су највише дали за отаџбину - навео је Којић.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да Град Бијељина непрестано помаже у обезбјеђивању смјештаја и инфраструктуре у насељима у којима живе борачке породице, а само у овој години дата је помоћ за 10 породица у износу од 6.000 КМ до 12.000 КМ, како би обновили објекте у којима живе.

Један од приоритета је обезбјеђивање дјеци погинулих бораца са ВСС да обаве приправнички стаж, али и да сва дјеца добију посао без обзира на стручну спрему.