latinica  ћирилица
18/10/2019 |  08:10 ⇒ 11:42 | Аутор: sputniknews.com

Незапамћено насиље у Барселони, синдикати позивају на генерални штрајк (ВИДЕО)

Хиљаде људи окупиле су се синоћ у Барселони, четвтог дана протеста у којим је забиљежено најгоре улично насиље посљедњих деценија у том граду. Синдикати позвали на генерални штрајк у петак.

Демонстранти су палили столице кафића у монденској улици Рамбла де Каталуња у срцу туристичке четврти, протестујући због пресуда лидерима каталонских сепаратиста који су учествовали у организацији неуспелог референдума о отцјепљењу.

Претходно су млади људи огрнути каталонским заставама мирно бацали лопте и прескакали конопац.

Раније јуче, хиљаде студената биле су на улицама, а неки су јајима гађали штитове полиције за сузбијање нереда.

Демонстранти из више градова Каталоније кренули су у сриједу у протестни марш са намјером да до петка стигну у Барселону, а синдикати позивају да тог дана буде одржан генерални штрајк.

Протести су почели у понедјељак, пошто је Врховни суд у Мадриду осудио девет бивших каталонских политичара и активиста на затворске казне од девет до 13 година, због њихове улоге у неуспјелом проглашавању независности Каталоније 2017. године, преноо је Танјуг.

Троје преосталих оптужених проглашени су кривима само за непослушност и нису добили затворске казне.

Бивши потпредсједник каталонске владе Ориол Жункерас осуђен је на 13 година затвора због побуне и злоупотребе јавних фондова ради организовања референдума о независности Каталоније.