latinica  ћирилица
18/10/2019 |  09:12 ⇒ 11:06 | Аутор: СРНА

Предстоје значајна улагања у путну инфраструктуру на подручју Фоче

На подручју општине Фоча од 2006. године до данас уложено је више од 162 милиона КМ по различитим основама, док је кроз кредите Инвестиционо-развојне банке Републике Српске пласирано око 28,2 милиона КМ.
Влада Српске - Фото: РТРС
Влада СрпскеФото: РТРС

У Влади Републике Српске Срни је речено да су у предстојећем периоду, планом пословања Јавног предузећа "Путеви Републике Српске", планирана средства за израду генералног пројекта са неколико нових варијанти и вишекритеријумском анализом за изградњу трасе магистралног пута М-20 Гацко-Фоча, дионица Тјентиште-Брод на Дрини.

- Процијењена вриједност набавке је 17.094.017 КМ без ПДВ-а, а по испоруци генералног пројекта, који се очекује у новембру, приступиће се изради Идејног пројекта и УТ услова. Након испоруке генералног пројекта, имаћемо податке о процјени вриједности пројекта, као и друге елементе - појаснили су у Влади Српске.

Када је ријеч о изградњи магистралног пута М-18 Брод на Дрини /Фоча/-Хум /Шћепан Поље/, пројекат реконструкције обухвата дионицу магистралног пута М-18 Фоча-Хум /Шћепан поље/ у дужини од 20,2 километра, а на страни Црне Горе дионицу дужине 25,4 километра.

Европска комисија је финансирала из програма ИПА израду пројектне документације за изградњу магистралног пута М-18 са међудржавним мостом.

Главни пројекат изградње магистралног пута М-18 са међудржавним мостом испоручен је Јавном предузећу "Путеви Републике Српске", а вриједност пројекта је око 70 милиона евра.

Министарство саобраћаја и веза Републике Српске покренуло је активности за реализацију овог пројекта тако што је Министарству комуникација и транспорта у Савјету министара иницирало закључивање споразума између Савјета министара и Црне Горе о изградњи међудржавног моста преко ријеке Таре на магистралном путу М-18.

Министарство комуникација и транспорта у Савјету министара сачинило је Нацрт споразума и упутило црногорској страни, која је прихватила иницијативу за потписивање овог споразума, те се очекује даље усаглашавање текста споразума између БиХ и Црне Горе.

Министарство саобраћаја и веза Републике Српске упутило је према Министарству комуникација и транспорта и Министарству финансија и трезора у Савјету министара иницијативу да се овај пројекат дијелом финансира из ГСМ лиценце, али овај пројекат још није није уврштен у такав начин финансирања.

Такође, Министарство саобраћаја и веза Републике Српске и предузеће Путеви Републике Српске аплицирали су према Инвестиционом оквиру за Западни Балкан /WБИФ/ за додјелу грант средстава у износу 20 одсто за реализацију овог пројекта /четврти инвестициони циклус/.

Истовремено Путеви Републике Српске проводе неопходне активности за рјешавање имовинско-правних односа и прибављања грађевинске дозволе.

Влада Српске је закључком од 24. јула прошле године подржала реализацију овог пројекта и задужила Министарство саобраћаја и веза Републике Српске и предузеће "Путеви Републике Српске" да проводе активности у том правцу.

Из Владе наглашавају да се на подручју општине Фоча финансирају и два пројекта за које је из донаторских средстава Владе Републике Србије /из петог гранта од 9,3 милиона евра/ одобрено укупно 391.166 КМ /200.000/, и то за реконструкцију павиљона у Националном парку "Сутјеска - 293.374 КМ /150.000 евра/ и за набавку санитетског возила - 97.791 КМ /50.000 евра/.

Из треће донације Србије од 3,6 милиона евра финансира се пројекат "Изградња нове трасе магистралног пута М-20 Гацко-Фоча, поддионица Тјентиште-Брод на Дрини" у износу од 4.889.575 КМ /2.500.000 евра/ који је одобрен прошле године.

Овај пројекат има карактер пројекта од интереса за Републику Српску, носилац је предузеће "Путеви Републике Српске", а радови се односе на подручје општине Фоча.

Из средстава клириншког дуга за ову локалну заједницу прошле године одобрено је 1.250.000 КМ и то 1.000.000 КМ за пројекат Санација штете на подручју Националног парка "Сутјеска" на Тјентишту и 250.000 КМ за пројекат Изградња локалне путне инфраструктуре у општини Фоча, а сав новац је исплаћен.

У Влади истичу да је на току реализација пројекта модернизација Универзитетске болнице у Фочи - реконструкција, доградња централног објекта "Б" и набавка опреме за период 2018-2022. у износу од 16.379.588 КМ, а извор финансирања је Министарство здравља и социјалне заштите.