latinica  ћирилица
18/10/2019 |  09:21 ⇒ 10:37 | Аутор: sputniknews.com

Објављена повјерљива документа о ослобађању Београда (ФОТО)

Министарство одбране Русије објавило је декласификоване документе о ослобађању Београда, из којих се може сазнати да су њемачке трупе намјеравале да разнесу све најважније елементе градске инфраструктуре и културне објекте. Београдска стратешка офанзивна операција завршила се прије 75 година, 20. октобра 1944. године.
Припадници НОВЈ (фото:Министарство одбране Русије) -
Припадници НОВЈ (фото:Министарство одбране Русије)

- Прије офанзиве на Београд добијене су информације да је нацистичка команда намјеравала да главни град Југославије претвори у рушевине. За уништење су биле припремљене зграде владе и администрације, историјски споменици, тврђава, водоводна и канализациона мрежа, електрана и ријечна лука - наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Разминирањем су се бавили припадници Трећег украјинског фронта, који су и ослобађали Београд.

О епизодама олује и деминирања хотела "Албанија" и тврђаве Калемегдан може се читати у дневнику ратних дејстава 11. одвојене јуришне инжењерско-деминерске бригаде.  

Чланак "Битке за Београд" у новинама Другог украјинског фронта (фото:Министарство одбране Русије)

- Нијемци су оштетили наш тенк прије него што је битка завршена, а становници града су овај тенк украсили цвећем, разнобојним тракама и на њему написали: Живио маршал Стаљин, живио маршал Тито!" - цитира Министарство одбране Русије политички извјештај 57. Армије Трећег украјинског фронта.