latinica  ћирилица
18/10/2019 |  12:39 | Аутор: РТРС

Пашалић: Очекује се добар принос кукуруза

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је данас да се у Српској ове године очекује добар принос кукуруза.
Борис Пашалић - Фото: СРНА
Борис ПашалићФото: СРНА

Пашалић, који је у Трошељима код Градишке отворио манифестацију "Дани поља кукуруза Нова Топола 2019", навео је да је у Републици Српској кукурузом засијано око 135.000 хектара, нагласивши да је кукуруз и најважнија биљна култура у пољопривреди Српске.

- Очекујемо добре приносе кукуруза, чија берба је у току. У источном дијелу Републике Српске приноси су од шест до девет тона по хектару, а у западном днешто мањи, тако да ће просјечан принос кукуруза у Српској бити око седам тона по хектару. Имамо парцела гдје су приноси шест, али и оних са 10 тона по хектару - рекао је Пашалић.

Он је навео да је на огледној парцели површине два хектара у Трошељима засијано 39 хибрида кукуруза из десет селекционих кућа.

- Ово је само једна од 25 различитих огледних површина које имамо широм Републике Српске на површини од око 50 хектара. Министарство сваке године прописује огледне површине, како у смислу површина и броја локација, тако и по броју засијаних биљних врста - рекао је Пашалић.

Пашалић је подсјетио да су ове године засијани и огледи пасуља и кромпира, ради успостављања што више огледних површина како би пољопривредницима биле представљене нове сорте и хибриди, с циљем указивања на њихове предности и недостатке на појединим агро-климатским подручјима.

Он је истакао да огледе финансира ресорно Министарство у сарадњи са фирмама које се баве прометом сјемена и заштитних средстава, те пољопривредним произвођачима који све лакше прихватају да на њиховим површинама буду засијани огледи.

Пашалић је навео да се у пољопривреди готово свакодневно појављују новине у примјени хибрида и заштитних средстава, указујући да тај тренд треба пратити и у Српској.

Пољопривредник из Трошеља Дарко Каура, на чијој пацели је засијан оглед кукуруза, рекао је да на овој пацели очекује принос од 10 тона по хектару, а задовољан је овогодишњим приносима и на осталим површинама на којима је засијао ову културу.

Каура је истакао да му је овај оглед значајан јер може да одабере хибриде који су најбољи за сјетву на његовом земљишту.

- Кукуруз користим искључиво за исхрану стоке на својој фарми на којој товим јунад и свиње - додао је Каура.