latinica  ћирилица
18/10/2019 |  12:47 ⇒ 17:36 | Аутор: СРНА

Хитно ријешити проблем извоза говеђег меса

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић упозорио је данас да се мора хитно реаговати зато што су пољопривредни произвођачи у Српској, чије су стаје препуне утовљених говеда, у врло тешкој ситуацији јер још није ријешено питање доношења привремене мјере забране увоза говеђег меса.

- Покушавамо да помогнемо пољопривредним произвођачима, али тако да не одмогнемо прерађивачима меса - рекао је Пашалић данас у Градишци на отварању манифестације "Дани поља кукуруза Нова Топола 2019".

Он је навео да се, с једне стране, мора појачати контрола меса које се увози из иностранства због присуства афричке куге свиња и листерије, која је била присутна у неким земљама ЕУ.

- Разрађујемо могућност оптерећења, односно увођења додатних такса приликом увоза меса. Ту иницијативу сам упутио прошле седмице и сада је разматра надлежно министарство на нивоу БиХ, али она мора бити верификована и у Савјету министара у техничком мандату - рекао је Пашалић.

Подсјетио је да је неколико пута разговарао са министром спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирком Шаровићем и федералним ресорним министром Шемсудином Дедић, који су показали спремност да се овај проблем што прије ријеши.

- Водимо интензивне преговоре и са људима из Турске који су овдје регистровали фирму и који, према мојим информацијама, већ контактирају неке наше локалне клаонице и припремају ту кампању. Очекујемо да би почетком новембра тај посао могао и да крене - истакао је Пашалић.

Он је напоменуо да је договорен извоз око 3.000 тона меса за Турску, што би, ако би се то десило, знатно растеретило пољопривредне произвођаче.

- Постоји и иницијатива за извоз живих говеда у Либан. Видјећемо на који начин да помогнемо нашим произвођачима око транспорта до Луке Бар - рекао је ресорни министар.

Према његовим ријечима, постоји више активности које се разрађују, јер је у питању велики проблем.

- Стаје су препуне утовљених говеда, од којих нека имају више од 1.000 килограма. Проблем произвођачима је да их сваки дан хране, јер им то представља губитак. Због тога морамо хитно да реагујемо - поручио је он и додао да постоји општа сагласност ентитетских министарства и министарства на нивоу БиХ да се уради нешто по том питању.

На питање када се може очекивати да забране ступе на снагу, Пашалић је рекао да све зависи од Савјета министара у техничком мандату, који треба да то верификује.

- То не мора да буде апсолутна забрана, нити забрана за све категорије меса - појаснио је министар.

Напомињући да постоји велики увоз предњег черека, Пашалић је рекао да је то једна од категорија која се много увози и да би тај производ требало да се оптерети таксом по килограму, али да то треба да одобри Савјет министара.

Напоменуо је да не зна када, ни да ли ће се то уопште десити, јер су те ствари ван домашаја Министарства пољопривреде Српске што, како је рекао, не треба да буде разлог да не реагују.

Саво Радивојац из Трошеља, који се бави товом јунади, потврдио је да су узгајивачи стоке у врло тешком положају.

Пашалић је навео да на годишњем нивоу на својој фарми узгоји више од 250 јунади, да сада има око 200, те да има велике трошкове због њихове исхране.

Радивојац је изразио наду да ће их продати, али и напоменуо да сада немају купаца, те да су цијене меса мале.

Подржао је иницијативу за забрану увоза јунећег меса и почетак извоза ове врсте меса из БиХ у Турску.