latinica  ћирилица
18/10/2019 |  13:03 ⇒ 13:03 | Аутор: СРНА

Ако нема заједнице српских општина, нема ни Бриселског споразума

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је да ако нема заједнице српских општина - нема ни Бриселског споразума.
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

Дачић је оцијенио да је златно доба Приштине прошло и да је самопроглашена независност Косова, у ствари, мртво слово на папиру.

Више од половине земаља УН не признаје независност самопроглашеног Косова, имајући у виду да Приштина не може да скупи ни 70 гласова на разним међународним форумима, рекао је Дачић поводом изјаве кандидата за премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија да је заједница српских општина мртво слово на папиру.

- Курти је до сада био у опозицији, а када сте у опозицији, лако је да говорите о свему. Када дођете на власт, морате да имате одржив приступ проблемима. Ако је тако као што каже, ако нема заједнице српских општина, онда нема ни Бриселског споразума, и онда Србија треба да проучи шта то за нас значи - рекао је Дачић за Телевизију Прва.

Он је оцијенио као глупости најаве Куртија да ће укинути таксе, да тражи реципроцитет у односима са Београдом, па чак и ратну одштету, истакавши да би Курти био у затвору да је било правде.

Дачић је рекао да долазак руског премијера Дмитрија Медведева у Србију није одговор на америчко наметање у дијалогу Београда и Приштине, него да је та посјета давно договорена.

- Посјета је резултат тога да Србија и Русија много пажње посвећују важним датумима из наше историје, као што је ослобођење Београда. Ове године је мини-јубилеј - 75 година од ослобођења града и тим поводом је ова посета. Она је само континуитет наше стратешке сарадње - прецизирао је Дачић.

Он је подсјетио да предстоји састанак предсједника двије земље Александра Вучића и Владимира Путина, као и његов састанак са руским шефом дипломатије Сергејем Лавровим.