latinica  ћирилица
18/10/2019 |  14:30 ⇒ 14:37 | Аутор: СРНА

Чека се адекватна локација за смјештај миграната

Министарство безбједности у Савјету министара у техничком мандату већ дуже тражи од локалних власти да обезбиједе адекватну локацију на којој би био изграђен нови прихватни центар за смјештај мигранта на подручју Унско-санског кантона.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

- Нажалост, локације које су до сада предлагане, представници ЕУ су оцијенили неприхватљивим и одбили да их финансирају, наводећи као разлог услове на терену или да су у приватном власништву - саопштено је из ресорног министарства.

У овом министарству очекују да ће што прије бити понуђена адекватна локација, након чега ће са партнерским организацијама извршити потребну координацију и осигурати смјештај у новом прихватном центру за лица које се налазе у кампу Вучјак, али и све новопридошле мигранте на ово подручје.

У саопштењу је наведено да је прије зиме планирана изградња још једног прихватног центра у околини Сарајева, како би подручје Унско-санског кантона било додатно растерећено од притиска миграната.

- Истовремено, опредјељење институција БиХ је јачање заштите источне границе, да би се смањио улазак илегалних миграната. Такође, БиХ не жели да постане стјециште мигранта, чији је крајњи циљ одлазак у земље ЕУ - истичу у Министарству.

УН у БиХ и Делегација ЕУ у БиХ позвали су све нивое власти да се хитно суоче са изазовом који за БиХ представљају мигранти, те истакли да морају бити појачани напори и преузета одговорност.

Они су изразили забринутост након пребацивања миграната и тражилаца азила на подручје Вучјака и осудили присилни трансфер стотина миграната у импровизовано склониште Вучјак, који спроводи полиција Унско-санског кантона.