latinica  ћирилица
18/10/2019 |  15:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватска: Почиње штрајк и на факултетима

Независни синдикат науке и високог образовања најавио једанас штрајк на факултетима, након што су 10. октобра у штрајк ступили професори и наставници у основним и средњим школама.
Ученици (архив) - Фото: илустрација
Ученици (архив)Фото: илустрација

Како преноси portal  Индекс, први дан штрајка, ако не дође до мирења са хрватском владом, биће 24. октобар.

Штрајк ће обухватити све јавне установе и друге правне субјекте из подруцја науке и високог образовања којима се средства и плате обезбјеђују из државног буџета.

Штрајк ће, како се наводи, трајати до испуњења захтјева, односно до другачије одлуке Синдиката.

Високи савјет Синдиката наука Хрватске донио је прошле недјеље одлуку о уласку у штрајк, а захтјеви су идентични онима које истичу просвјетни радници у основним и средњим школама.

То значи да ће и тај синдикат тражити уједначавање плата у сектору науке и високог образовања, прије свега ненаставног особља.

Предсједник Високог савјета Независног синдиката наука Игор Радека објаснио је да је тај синдикат тек најавио штрајк и да прво мора да се уђе у процес преговора са владом.

У Хрватској је у току штрајк професора и учитеља, након што су пропали преговори између синдиката и владе.

Влада је у цјелини одбила захтјеве за измјенама коефицијената сложености послова у систему васпитања и образовања и понудила повећање од два одсто кроз додатке и то од 1. октобра, као и два одсто од 1. јуна сљедеће године, што синдикат није прихватио.