latinica  ћирилица
18/10/2019 |  15:55 ⇒ 16:03 | Аутор: СРНА

Клокић у Русији о мјерама за заустављање одласка младих (ФОТО)

Институције Републике Српске посвећене су спровођењу постојећих, те дефинисању нових мјера које за резултат имају успоравање и заустављање негативаног тренда одласка становништва, а нарочито младих и стручњака, истакао је министар за европске интеграције и међународну сарадњу Српске Златан Клокић.
Клокић у Русији - Фото: РТРС
Клокић у РусијиФото: РТРС

Клокић је на 8. Словенском међународном економском форуму у Брјанску у Русији, на пленарној сједници под називом "Чување и умножавање људског потенцијала", представио мјере које Српска креира и спроводи да би зауставила одлазак становништва.

Клокић је говорио и о значају размјене искустава словенских земаља када је ријеч о проблему одласка људи, саопштено је из Министарства за економске односе и међународну сарадњу Републике Српске.

- Осим повећања примања у реалном сектору, потребно је унапређивати цјелокупне прилике у друштву, и то од образовног система до привреде, што Влада и друге институције Српске сматрају приоритетом - рекао је Клокић.

Он је нагласио и да се константо настоји унаприједити пословно окружење, као и да су знатно скраћене и поједностављене процедуре за оснивање фирми, што подстиче привредне активности, долазак инвеститора, те отварање радних мјеста.

Клокић је истакао да је тема очувања људског потенцијала изузетно важна, те да је то питање од кључног значаја за све државе, посебно оне у развоју, којима припада велики дио словенских земаља.

На пленарној сједници учествовали су и представник предсједника Руске Федерације у Централном федералном округу Игор Олегович Шчогољев, као и губернатор Брјанске области Александр Богомаз.

Фото: РТРС

Прије почетка пленарне сједнице, Клокић се састао са губернатором Брјанске области Александром Богомазом, са којим је разговарао о могућностима за јачање привредне, културне, као и других облика сарадње Републике Српске и ове руске области.