latinica  ћирилица
18/10/2019 |  18:13 ⇒ 20:40 | Аутор: Агенције

Заев: Оставку не дам ни за шта на свијету

Премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев послије навода медија да подноси оставку рекао је да "оставку не да ни за шта на свијету", сазнаје Б92 из извора блиских Заеву.
Зоран Заев (Фото: tvkcn.net) -
Зоран Заев (Фото: tvkcn.net)

Поједини медији јавили су раније да је Заев дао оставку, међутим, како сазнаје портал Б92, он је то демантовао, као и македонска влада.

Дипломатски извори ЕУ изјавили су у петак у Бриселу да је македонски премијер Зоран Заев поднИо оставку, јавила је раније италијанска новинска агенција Анса, што је пренио македонски портал Нет прес.

Бројне реакције, односно шпекулације медија услиједиле су послије данашње одлуке европских лидера да одложе доношење одлуке о почетку приступних преговора са Сјеверном Македоније до 31. октобра, уз ранију изјаву македонског премијера да ће недодјељивање датума довести до пада његове владе.

На самиту лидера ЕУ у Бриселу Француска је блокирала додјелу датума за приступне преговоре са Сјеверном Македонијом и Албанијом.

Спутњик је навео да је Заев ковертирао оставку и о томе обавијестио стране амбасаде.

На питање Тањуга да ли је тачна информација коју су пренијели поједини медији, да је Заев поднио оставку, из македонске владе су одговорили да је информација погрешна.

- Тачна информација је да Заев није поднио оставку - наводи се у кратком одговору за Тањуг.

Консултације са европским лидерима

Сјеверномакедонски премијер Зоран Заев консултује се са европским лидерима о даљим одлукама након што Скопље није добило датум почетка приступних преговора са ЕУ због вета Француске, јавили су данас локални медији.

Портал "сдк.мк" пише да сјевернамакедонска Влада наводи да су у току консултације Заева на разним нивоима и да ће одлуке бити донесене у најбољем интересу државе и грађана.

Према наводима портала, европски лидери су у телефонском разговору са Заевом рекли да је Сјеверна Македонија спремна за почетак приступних преговора, али да неке земље нису.

- Премијер је комуницирао и са лидерима Њемачке, Шведске, Бугарске, Словеније и другим европским лидерима, укључујући европског комесара за проширење Јоханеса Хана - истиче портал.