latinica  ћирилица
18/10/2019 |  19:43 ⇒ 19/10/2019 | 13:53 | Аутор: РТРС

Вишковић: Подршка развојним пројектима

Влада Српске је од 2006. године кроз финансирање или суфинансирање различитих пројеката у подручје општине Рогатица уложила 56,6 милиона КМ. Још 25,5 милиона пласирано је кроз кредите Инвестиционо-развојне банке. Инвестициони циклус биће настављен, основна је порука радне посјете Рогатици, премијера Српске Радована Вишковића и министарке финансија Зоре Видовић.

Рогатица мијења своје лице. Од запуштене и помало заборављене варошице на истоку Српске, незаустављиво поприма обрисе урбане, за живот и опстојност нараштаја, примамљиве средине. Уз помоћ Влада Српске и Србије, реализују се пројекти који превазилазе рогатичке могућности.

Реконструкција обданишта вриједна 150.000 у завршној је фази. Средњошколци су добили обновљен објекат за стицање знање - ускоро ће исте услове имати и основци. Дијелом је реконструисано и општинско административно сједиште. У завршној фази је градски базен, улична расвјета, прва фаза изградње спортске дворане чија је пројектована вриједност већа од 3,2 милиона КМ. Узлазни тренд инвестиционог улагања биће настављен.

- Пројекат водоснабдијевања и канализације је у току, а настојаћемо наредне године да ријешимо питање улица које се користе као заобилазница јер сада кроз градску цјелину пролази магистрални пут - истакао је начелник општине Милорад Јагодић.

У својеврсној развојној мисији, уз локалну власт безрезервно је и републичка - у нади, да ће Рогатица пребродити све политичке и економске препреке. Премијер подсјећа на скорашња обећања подстицаја за унапријеђење пољопривредне производње. Дијелом је већ укроћена ријека Ракитница. За заштиту пољопривредног земљишта и домаћинстава у узводном плавном приобаљу потрошено је готово три милиона КМ.

- Договорено је да се у наредном периоду иде даље са уређењем ријеке и низводно, како би била заштићена насеља - навео је Вишковић.

Пјешачка стаза на улазу у градско језгро вриједна је 250.000 КМ, а у најави је шеталиште са бициклистичком стазом у другом дијелу градске зоне. Потом слиједи пројекат уређења атлетске стазе, па школске фискултурне сале.

- Наредне године неће изостати средстава за општине и то ћемо сигурно планирати у наредном буџету. Чули смо и у овој општини шта су приоритети и ућемо их у обзир - рекла је Видовићева.

Оно што генерише горуће проблеме ове локалне заједнице, као и већине других, свакако је запошљавање младих и образованих. Разговарано је о покретању производње у Фабрици пречистача и отварању погона текстилне индустрије Мраз. А производни погони успјешне месне индустрије Визион, не случајно, били су још једно одредиште делегације Владе. Седамдесет радника у индустријским погонима за прераду меса и много више коопераната, локалних произвођача меса, примјер су који треба слиједити, констатовао је премијер Српске.