latinica  ћирилица
18/10/2019 |  20:01 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Нова порука мржње према Србима у Хрватској

На сједници Градског савјета Вуковара нове поруке мржње према Србима. Посланик СДСС-а Срђан Колар дао је градоначелнику Вуковара статут града одштампан на ћирилици, који је он, демонстративно, бацио на под. Истовремено, одбијен је и захтјев да се испоштује одлука Уставног суда Хрватске о проширењу права мањина, у овом случају српске заједнице.

- Да ме не схватите да је ово било какав вид провокације, желим нешто да поклоним градоначелнику - рекао је Колар на почетку обраћања.

Иван Пенава, градоначелник Вуковара нагласио је повишеним тоном да поступак посланика СДСС-а Срђана Колара сматра чином агресије, и како је рекао, пузајуће великосрпске агресије на Вуковар која долази у режији Српског народног вијећа, Пуповца и СДСС-а у Вуковару.

Овако је изгледао почетак сједнице Вуковарске скупштине на којој је требало да се одлучује о проширењу права националних мањина. Права нису проширена, јер је одбијен захтјев Уставног суда Хрватске о равноправној употреби ћириличног писма у Вуковару.

Статут на ћирилици био је још на поду када га је у једном тренутку Пенава подигао и исцијепао.

Предсједник Уставног суда Хрватске Мирослав Шепаровић у писаној изјави поручује да су сви органи власти дужни да поштују одлуке ове институције и да их спроводе у пракси. О даљим корацима Уставни суд ће одлучивати када добије образложење одлуке из Вуковара.

- Очекујемо да се одлука Уставног суда поштује и да Влада Републике Хрватске осигура њено спровођење. Сва тијела државне власти и локалне и регионалне самоуправе дужна су у оквиру своје надлежности да спроводе одлуке Уставног суда - истакао је Мирослав Шепаровић, предсјнедик Уставног суда Хрватске.

Пенава је рекао да је коментар Шепаровића био његов приватан став, а не коментар и став Уставног суда. Он је поновио да је данашња одлука, одлука Уставног суда.

У опозиционом СДП-у сматрају да уколико је држава прописала Уставни Закон о правима мањина онда би она требало да се побрине да се та одлука и спроводи.

Хрватски премијер Андреј Пленковић каже да нема пуно информација о инциденту. Пенава је, каже, бурније реаговао јер је Статут на ћирилици доживио као провокацију.

Говорећи о правима Срба у Вуковару рекао је да је ту ријеч о надлежности Градског вијећа, а да су такви инциденти лоши и непотребни.