latinica  ћирилица
19/10/2019 |  08:39 ⇒ 08:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Данас гласање о Брегзиту у британском парламенту

У британском парламенту данас се гласа о новом споразуму о Брегзиту, који је Лондон усагласио са Бриселом.
Брегзит (фото: biba.org.uk) -
Брегзит (фото: biba.org.uk)

Премијер Велике Британије Борис Џонсон имао је низ састанака са представницима странака у парламенту.

Позвао их је да споразум подрже, уверен да нема бољег рјешења. Нада се позитивном исходу, иако и коалициони Сјеверноирски унионисти и опозиција кажу да ће гласати против.

Ако одбаце споразум, Британији пријети такозвани тврди Брегзит.

Премијер покушава да убиједи посланике да подрже споразум који је постигао са ЕУ, јер се очекује да ће у Дому комуна, односно Доњем дому парламента, гласање бити неизвјесно.

Очекује се да ће најмање девет посланика Лабуристичке партије побунити, а премијер се нада да ће га подржати и неки торијевски посланици, које је прошлог мјесеца отпустио из странке јер су му се противили.

Засједање у Дому комуна почеће у 9:30 по локалном, односно 10:30 по средњеевропском времену. То је први пут да парламент засједа викендом још од инвазије на Фокландска Острва 1982. године.

Џонсон ће се изјаснити пред Парламентом и суочити са питањима посланика прије него што пређу на дебату о споразуму.

Вријеме гласања зависи од тога које амандмане бира предсједник Скупштине Џон Беркоу, али не очекује се прије 14:30, тј. 15:30 по нашем времену.

Ревидирани договор Џонсона са ЕУ осигуран је на самиту у Бриселу у четвртак.

Одустаје се од мјера бивше премијерке Терезе Меј, које су дизајниране да спријече повратак на физичке провејре на ирској граници. Умјесто тога, повући ће се нова царинска граница дуж Ирског мора.

Бројни посланици из Конзервативне странке, који су гласали против споразума бивше премијерке Меј у сва три наврата, рекли су да ће подржати споразум.