X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
19/10/2019 |  19:02 ⇒ 20:10 | Извор: СРНА

Бањалука: Одржано вече Матије Бећковића - "Био је смак света"

У Бањалуци је вечерас одржано вече академика Матије Бећковића о теми "Био је смак света", што је и назив његове књиге нових и изабраних пјесама.
Одржано вече Матије Бећковића - Фото: РТРС
Одржано вече Матије БећковићаФото: РТРС

Бећковић је уочи ове вечери цитирао за Срну дио насловне пјесме: "Био је смак света, а ми смо од смака мислили да је провала облака, од судњег дана да је непогода, а од браћождерства - преврат и слобода..."

Он је рекао да није први пут у Бањалуци и у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске, чија су издања, како каже, права ремек дјела и истински издавачки подвизи.

Бећковић се присјетио и своје младости, када је у парку Петар Кочић прочитао натпис на његовом споменику /Ко искрено и страсно љуби Истину, Слободу и Отаџбину, слободан је и неустрашив као Бог, а презрен и гладан као пас/...

- Чудио сам се како је то у то време било могуће да се то напише и одлије у бронзи. Мислио сам на неког дечка из ових планина који ту долази и стаје пред споменик, и како га те речи могу подићи, охрабрити и упутити - рекао је Бећковић.

Он је истакао да је Бањалука град великих писаца и један од великих планинских извора српског језика.

- Лепо је да се Српска држи на тим стубовима - поручио је Бећковић.

Овом догађају, који је организован у Руском центру у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске, присуствовале су бројне званице из јавног и друштвеног живота Бањалуке и Републике Српске, као и грађани и љубитељи писане и живе ријечи Бећковића.