latinica  ћирилица
19/10/2019 |  20:09 ⇒ 20:35 | Аутор: СРНА

Мостар: До краја године биће завршени главни радови на Саборном храму Свете Тројице

Послије деветогодишње реконструкције и изградње, до краја ове године требало би да буду завршени главни радови на Саборном храму Свете Тројице у Мостару. Наредне године, храм ће бити центар прослављања осамсто година аутокефалности Српске православне цркве и Епархије Хумске. Храм је миниран и запаљен у јуну 1992.године.

Постављање кровне конструкције, покривање дијелова крова бакром, уградња посљедњих ивичних блокова, све то ради малобројна екипа мајстора, да би заштитили унутрашњост храма. Неки од њих више послова раде од почетка изградње.

- Почели смо са израдом дрвене конструкције цркве, да је покријемо. Ако Бог да, у овој години ће бити и покривена. У том периоду би требало бити завршено малтерисање вањског дијела и онда крећу унутрашњи радови - рекао је Славиша Терзић пословођа.

С обзиром на то да је Храм под заштитом УНЕСКО и да се ради у изворном облику, занатски радови су захтјевни. Јовица Антељ по потреби је тесар, бравар, варилац..

- Гледајући како су наши претходници радили овај храм, на нама је да урадимо да личи на оно њихово што је било - навео је Антељ.

До краја године требало би да буде уређена и околина храма и пројекат ентеријера.

- Изузетно је захтјевно. Ради се о масивним зидовима. Завод за заштиту споменика из Федерације БиХ нам је дозвољавао да се ради у изворном облику, тако да смо користили старе материјале - истакао је Драган Брњош главни инжењер надзора.

У мостарској парохији се надају да ће прослављање осам вијекова аутокефалности СПЦ и Епархије Хумске, у обновљеном храму наредне године, започети литургијом, на Тројичиндан, славу храма. Од априла, када су храм посјетили Милорад Додик и Александар Вучић, Владе Србије и Републике Српске уплатиле су 700 хиљада евра. Потребно је још милион и по евра.

- Ми имамо снагу, вољу и жељу да буде завршена уколико будемо изнашли средства која су још потребна - рекао је јереј Душко Којић други мостарски парох.

Обнављањем храма, каже Којић, обнављамо саборни дух и филозофију живота.

- Обнављајући овакав величанствен храм, који је смјештен међу сусједним религијама и културама, ми напомињемо себе и друге и другачије да је наш начин живота, уствари, литургија - навео је јереј Којић.

Осим новца, завршетак би могле успорити и временски услови, па би прослављање осам вијекова аутокефалности СПЦ и епархије Хумске, било одгођено за неколико мјесеци.