X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
20/10/2019 |  07:48 ⇒ 08:43 | Извор: sputniknews.com

Специјално тужилаштво за злочине ОВК саслушало 1.000 људи, ускоро прве оптужнице

Специјално тужилаштво за злочине ОВК у Хагу до сада је саслушало више од 100 осумњичених и више од 800 свједока, а прве оптужнице би могле да буду подигнуте наредних недјеља, објавио је приштински Љајми.
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК (Фото: Gazeta Alo) -
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК (Фото: Gazeta Alo)

Наводи се да, иако је прошло годину и по дана од када је тужилаштво започело саслушавање осумњичених и свједока, још није подигнута ниједна оптужница.

Портпарол Специјалног тужилаштва за злочине ОВК у Хагу, Кристофер Бенет, рекао је за Љајми да тужилаштво спроводи истражне радње и да не може да говори о датуму подизања оптужница.

Међутим предсједник Организације ратних ветерана ОВК Хисни Гуцати рекао је "да би прве оптужнице могле да буду подигнуте овог мјесеца, јер су истражне радње већ при крају".

Адвокат Том Гаши је за Љајми изјавио да је подизање првих оптужница - питање недјеља.

- Канцеларија специјалног тужиоца је једина институција која може тачно да зна да ли су оптужнице поднесене Специјалном суду у Хагу или не. Према законским одредбама, ни Специјално тужилаштво ни Специјални суд немају законску обавезу да о томе обавjештавају јавност - рекао је Гаши.

- Наравно да ће бити оптужница, ово се неће одлагати у недоглед. Прошло је три године од формирања Специјалног суда, а више од годину и по дана откако је у потпуности оперативан са свом правном инфраструктуром. Знамо да је до сада саслушано више од 100 осумњичених и преко 800 свjедока - рекао је Гаши.

Каже да нико нема тачне информације када ће бити подигнуте прве оптужнице, али да се то може догодити "у наредних неколико недjеља".

Гаши је оцијенио да Специјални суд нема никакве везе са политиком Косова и да "чак и ако би почела хапшења, то не би дестабилизовало јавност".

- Косовска јавност се припрема дуги низ година и откада је Специјални суд почео са радом. Биће реакције мањих група због хапшења, али неће бити дестабилизације ни у једној варијанти. Они који шире гласине у циљу дестабилизације су они који су били најгласнији за формирање Специјалног суда, тако да нема опасности - рекао је Гаши, пренио је Танјуг.

Према његовим ријечима, "уколико би неки појединци или групе покушали да учине нешто и дестабилизују ситуацију, то би учинили из личних интереса, а приписали би то будућем премијеру Аљбину Куртију".

Љајми је синоћ пренио да је Специјални суд објавио листу акредитованих адвоката, жртава и оптужених у поступку пред овим судом.