latinica  ћирилица
20/10/2019 |  19:16 ⇒ 21/10/2019 | 08:15 | Аутор: РТРС

Београд: Отворен 64. Међународни сајам књига (ФОТО)

У Београду је вечерас отворен 64. Међународни сајам књига. На најзначајнијој и најпосјећенијој манифестацији ове врсте у региону - учествује више од 500 домаћих и страних излагача, а новим издањима представиће се и издавачи из Републике Српске.

Под слоганом "Писмо=глава", овогодишњи сајам књига истиче универзалну вриједност писмености и значај књижевног стваралаштва. Смотру писане ријечи отворио је књижевник Милован Витезовић.

Сутра ће свечано бити представљен репрезентативни наступ Републике Српске, који је ове године у знаку обиљежавања петстоте годишњице Горажданске штампарије.

- Ове године ћемо имати на нашем штанду представљање 43 издавача, имаћемо 54 промоције и на тим промоцијама ћемо представити 114 издања - од тога 88 књига, 11 часописа и 15 зборника - rekao je Млађен Цицовић директор Представништва Српске у Србији.

Фото: РТРС

Земља- почасни гост сајма ове године је Египат. Нови наслови, дружење са домаћим и страним писцима, трибине, промоције и дискусије усмјерене су на значајне годишњице, али и отварање актуелних тема, међу њима и "Правда за Нобела". Дјела Петера Хандкеа већ сад су међу најтраженијим.

- Издавачка кућа Лагуна је, не слутећи можда свесно да ће Петер Хандке бити нобеловац, прије два - три мјесеца објавила његову књигу "Велики пад" која, као и сам Хандке без сваке сумње привлачи огромну пажњу читалаца на овогодишњем сајму - истакла је Тања Вучковић из Лагуне.

Фото: РТРС

До 27. октобра биће одржано више од 660 програма у организацији сајма и појединачних излагача.

- У фокусу је читање и књига, све што смо организовали – није све у непосредном односу, нове књиге, сјећања на писце као што су Киш и Павић, него прије бих рекао да је инсистирање на томе да људи схвате колико је читање важно за једну културу, за једну друштвену заједницу - сматра Вуле Журић уредник програма Београдског сајма књига.

Књижевник Љубивоје Ршумовић додао је да је књига је прије свега феномен који траје већ 2.500 година, наравно у разним облицима, али је истовремено и тајна.

Организатори очекују велику посјећеност која ће показати да свјетлост књига не могу да помраче изазови све популарнијих савремених технологија.