X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
20/10/2019 |  21:14 ⇒ 21:43 | Извор: СРНА

Сјеверна Македонија иде на изборе

Премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев саопштио је након састанка са предсједником Стевом Пендаровским и представницима опозиције да ће ванредни парламентарни избори бити расписани за 12. април.
Зоран Заев (Фото: Sputnik / Alekseй Vitvickiй) -
Зоран Заев (Фото: Sputnik / Alekseй Vitvickiй)

Заев је рекао да је приједлог СДСМ-а био да избори буду одржани 22. или 29. децембра, али да је опозиција била против, тако да је договорено да избори буду расписани 12. априла, пренијели су македонски медији.

Осим тога, договорено је да Заев оставку званично поднесе 3. јануара, и тада ће на чело владе доћи премијер са техничким мандатом. Техничка влада би трајала 100 дана.

Предсједник опозиционе странке ВМРО-ДПМНЕ Кристијан Мицкоски рекао је да за њих не постоји друга алтернатива осим ванредних избора, неуспјеха у Бриселу и распада Владе Зорана Заева.

- Пријевремени избори донијеће обнову Македоније, након чега треба прионути на посао како би постали дио европске породице - рекао је Мицкоски.

Овај састанак је услиједио након што лидери Европске уније нису одобрили да отпочну преговори о приступању Сјеверне Македоније и Албаније.

Пендаровски је вечерас поручио грађанима да је државни консензус да Скопље остане на европском путу.