latinica  ћирилица
21/10/2019 |  07:52 ⇒ 12:57 | Аутор: СРНА

Сајам књиге у Београду: Тривићева бесједом отвара наступ Српске

У Београду ће данас свечано бити представљен програм репрезентативног наступа Републике Српске на 64. Међународном београдском сајму књига.
Београд: Сајам књиге (архив) - Фото: СРНА
Београд: Сајам књиге (архив)Фото: СРНА

Скуп ће у свечаној сали Београдског сајма почети у 12.00 часова, а пригодну бесједу одржаће министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

У организацији Представништва Српске у Београду и под покровитељством Министарства просвјете и културе, своја издања ће изложити и промовисати 43 издавача из Републике Српске.

На штанду Републике Српске и у салама биће организоване 54 промоције, на којма ће учествовати 220 говорника. Они ће публици представити 114 наслова, од чега 88 књига, 11 часописа и 15 зборника научних и књижевних радова, саопштено је раније из Представништва Републике Српске у Београду.

Овогодишње представљање Српске у знаку је 500 година Горажданске штампарије, која је била једна од најранијих штампарија међу Србима и прва на лијевој обали Дрине, на тлу данашње Републике Српске.

У складу са тим, прва промоција ће бити представљање дјела Староставне горажданске књиге - "Ортографија и језик књига Горажданске штампарије", аутора Биљане Самарџић, као и фототипска издања Служабника из 1519. године, Псалтира из 1521. године и Молитвеника горажданског из 1523. године.

Данас ће бити промовисана и књига "Шта су скривиле? - Страдање беба у Клиничко-болничком центру Бањалука у мају и јуну 1992. године", аутора Николе Борковића, у издању Центра за истраживање ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске.

Бањалучка "Бесједа" представиће књигу "Економски живот Републике - 20 година ризика и награда" Саше Стевановића и књигу Катарине Раките "Како сам први пут убила човека", а СПКД "Просвјета" Београд зборник текстова под насловом "Српски идентитет".

Предвиђено је да у име Представништва Републике Српске у Србији госте, публику и представнике медија поздрави шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, а у име Дабробосанске митрополије Његово високопреосвештенство митрополит Хризостом.

Свечаном представљању наступа Републике Српске присуствоваће министар за европске интеграције и међународну сарадњу Српске Златан Клокић, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, као и начелник општине Ново Горажде Мила Петковић, навели су из Представништва.

Током сајма, Академија наука и умјетности Републике Српске представиће публици низ нових издања, међу којим је и Зборник радова о специјалним паралелним везама са Србијом.

Организација старјешина Војске Српске представиће дјело "Сребреница - стварност и манипулације", објављено на српском и енглеском језику, док ће књигу "Бањалука, центар Врбаске бановине" промовисати Архив Републике Српске и Удружење архивских радника Републике Српске.

Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево традиционално ће представити најбоље романе овогодишњег конкурса "Златна сова", као и друга своја издања.

На Сајму књига у Београду биће промовисане и нове књиге универзитета у Источном Сарајеву и Бањалуци, као и мјесних библиотека, струковних удружења и друштава која се баве издавачком дјелатношћу.

На Међународном сајму књига у Београду, који се одржава под слоганом "Писмо-глава", оторен је свечано синоћ.