latinica  ћирилица
21/10/2019 |  08:53 | Аутор: РТС

Моралес има највише гласова, али ће морати у други круг избора

Актуелни предсједник Боливије Ево Моралес води на предсједничким изборима у тој земљи, али нема довољан број гласова да би избјегао други круг гласања у којем ће му супарник бити Карлос Меса, показују прелиминарни резултати избора.
Ево Моралес - Фото: AFP
Ево МоралесФото: AFP

Ево Моралес, најдуговјечнији љевичарски предсједник у Јужној Америци, освојио је 45 одсто гласова, док је другопласирани Меса освојио 38 одсто, показују резултати након пребројаних 84 одсто гласова.

 Објављени резултати указују да ће Моралес за још један мандат морати да се бори у другом кругу, што се није догодило од 2006. године када је и дошао на власт.

Моралес је већ нагласио да не прихвата одлазак у други круг избора и да очекује да ће гласови из руралних крајева Боливије, који још увијек нису пребројани, потврдити његову побједу у првом кругу.

Другопласирани Меса је са својим присталицама прославио добар резултат на изборима уз напомену да је демократија најважнија вриједност за коју се бори.

Побједник на изборима биће предсједник Боливије у периоду од 2020. до 2025. године.

Актуелни предсједник Моралес се поново кандидовао, упркос законским ограничењима и референдуму из 2016. године на којем су грашђани одлучили да му ускрате прилику да се кандидује за свој четврти мандат.

Ипак, пресуда локалног суда омогућила му је да се поново кандидује.

Као и 2014. године, Моралес је обећао да ће се дефинитивно повући послије истека петогодишњег мандата.

Моралес је годинама покушавао да успостави економску стабилност Боливије, најсиромашније земље континента, али му подршка грађана у посљедње вријеме опада због сумње у корупцију и често антидемократског начина владања, пише Ројтерс.