latinica  ћирилица
21/10/2019 |  08:59 ⇒ 12:56 | Аутор: klix.ba

Хоће ли камп Вучјак данас бити угашен? Бихаћ обуставља довод воде и одвоз смећа

Камп Вучјак код Бихаћа могао би данас да буде угашен уколико градске власти спроведу одлуку о престанку пружања подршке за неадекватну локацију за прихват миграната.

Градске власти за данас су најавиле обуставу довода воде и одвоза смећа из Вучјака.

У Бихаћу ће данас бити одржан састанак Оперативне групе за координисање активности и надзора над мигрантском кризом у Унско-санском кантону. На састанку ће, између осталог, бити ријечи и о будућности кампа Вучјак.

Камп је од највиших хуманитарних инстанци проглашен катастрофалним због изузетно лоших услова боравка. Европска унија више пута је опоменула локалне и институције на нивоу БиХ да пронађу нову локацију, али ниједан досадашњи приједлог није наишао на одобрење Брисела.

Како Кликс јавља, будућност кампа зависи од резултата сједнице Оперативне групе, која би могла да подржи одлуку о гашењу кампа Вучјак, односно прекиду подршке за ову локацију која је проглашена нехуманом и ван стандарда УН-а и ЕУ.

Уколико се то деси, Крајина и Бихаћ суочили би се са неколико стотина незбринутих миграната.

У овом кампу је прошле седмице било чак 2.000 миграната, али су они постепено одлазили према Хрватској у намјери да пређу границу.

Црвени крст је раније упозорио да би гашење ионако неадекватног кампа, узроковало хуманитарну кризу јер би мигранти у Вучјаку остали без организованог оброка.

Црвени крст је због катастрофалних услова прво најавио повлачење из кампа, али је због хуманитарних и моралних разлога одустао од те намјере.

Подсјећамо, Оперативна група за координисање активности и надзора над мигрантском кризом у Унско-санском кантону раније је забранила објектима Бира и Мирал продужавање уговора о изнајмљивању за смјештај мигранта, јер нису основани као специјализоване установе намијењене за прихват и смјештај лица која траже азил у оквиру Министарства безбједности БиХ.