latinica  ћирилица
21/10/2019 |  09:27 ⇒ 14:45 | Аутор: СРНА

ЕУ за мигрантску кризу дала 44 милиона евра, а проблема све више

Иако је ЕУ од 2007. године дала 44,8 милиона евра за помоћ у рјешавању или макар ублажавању мигрантске кризе, проблема у БиХ све је више, а највише у Унско-санском кантону.
Мигранти у Вучјаку - Фото: nezavisne novine
Мигранти у ВучјакуФото: nezavisne novine

- До прошле године из Европе је стигло у БиХ више од 10 милиона, а само током прошле године и остала 34 милиона евра за склоништа, храну, воду, санитарије, одјећу, психосоцијалну помоћ - пише данашњи сарајевски "Дневни аваз".

Наводећи да је ситуација на терену ескалирала, лист истиче да нема новца, као ни довољно склоништа, воде и хране.

У вези са спорним милионима посљедњих дана путем медија шаљу се отровне стрелице на релацији Влада Федерације БиХ /ФБиХ/-Унско-сански кантон, подсјећа лист.

Према "Авазу", Влада ФБиХ је почетком јула дозначила четири милиона КМ Влади Унско-санског кантона за помоћ у рјешавању мигрантске кризе и ова средства су требала бити преусмјерена Црвеном крсту Бихаћа, али је проблем настао када је Кантон одлучио да би новац могао преусмјерити за изградњу полицијске станице у Бужиму.

Независни вијећник у Градском вијећу Бихаћа Сеј Рамић истакао је да се не могу пратити токови новца и да су у мигрантској кризи сви искориштени.

- Нека Влада задржи паре у Сарајеву, али нека и мигранти остану у Сарајеву - поручио је Рамић.