latinica  ћирилица
21/10/2019 |  11:05 ⇒ 12:42 | Аутор: СРНА

Кошарац: Због позиција, челници СДС-а и ПДП-а подржали стварање унитарне БиХ

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да су "челници СДС-а и ПДП-а, у настојању да по сваку цијену задрже позиције у заједничким институцијама, снажно подржали пројекат СДА и дијела међународне заједнице чији је циљ рушење дејтонског уређења земље, те стварање унитарне и грађанске државе под бошњачком доминацијом".
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

- Они годинама заједно раде на томе, а уцјене СДА у вези са наставком НАТО пута БиХ само су средство за остваривање коначног циља. Зато су СДС и ПДП, које грађани Републике Српске нису подржали, за Сарајево и СДА прихватљиви коалициони партнери - рекао је Кошарац Срни.

Он је нагласио да "почасни предсједник ПДП-а Младен Иванић грубо обмањује јавност када каже да нема услова и да не би учествовао у формирању већине у Представничком дому парламента БиХ за избор новог Савјета министара".

- То није тачно јер они имају зелено свјетло СДА да остану у новом Савјету министара. Проблем је у томе што Бакир Изетбеговић у тој већини хоће да види и ХДЗ јер се без те странке не може формирати власт у ФБиХ и у неколико кантона. Додатни проблем им представља то што Драган Човић неће да уђе у такву власт јер је свјестан чињенице да би то био почетак краја легитимног представљања Хрвата и у заједничким институцијама БиХ и у ФБиХ - појаснио је Кошарац.

Он је позвао Иванића да, умјесто што напада српског члана Предсједништва БиХ и лидера СНСД-а Милорада Додика, објасни јавности коју су цијену спремни да плате СДС и ПДП како би остали у Савјету министара.

- Иванић је прије неколико дана јасно и гласно рекао да годишњи национлани програм /АНП/ треба послати у Брисел. Та изјава је потврда да су СДС и ПДП претходно припремили терен за усвајање и слање АНП-а, а онда су, у договору са СДА, одлучили да слање тог документа фактуришу СНСД-у. Они су знали да ми на то нећемо пристати и да ће им то обезбиједити да сједе у министарским фотељама, дијеле новац и запошљавају кадар онолико дуго колико то одговара СДА и дијелу међународне заједнице - закључио је Кошарац.