latinica  ћирилица
21/10/2019 |  11:32 | Аутор: СРНА

Пресељење царинског терминала из центра Градишке до краја мјесеца

Пресељење царинског терминала из центра Градишке на нову локацију на ауто-путу Бањалука-Градишка биће обављено до краја октобра, речено је Срни у Управи за индиректно опорезивање БиХ.
Градишка -  Гранични прелаз - Фото: РТРС
Градишка - Гранични прелазФото: РТРС

Начелник Одјељења за комуникације УИО Ратко Ковачевић рекао је да је све већ спремно за пресељење, изузев физичког пресељења царинске службе и шпедитера.

- Ефекти су вишеструки - од бољих услова за рад царинске службе, шпедитере и превознике до смањења гужви у Градишци, бржег протока саобраћаја и низа других погодности. То ће растеретити Градишку, јер неће бити потребе да центар града буде константо блокиран великим бројем камиона који чекају за увозно или извозно царињење робе, већ ће се све одвијати на локацији новог царинског терминала ван града - нагласио је Ковачевић.

Гранични прелаз и нови царински терминал Градишка тренутно се налази у центру града због чега се ствара велика гужва, посебно зато што је то једини прелаз на сјеверу БиХ који има све потребне инспекцијске контроле за промет свих врста робе, укључујући и робу животињског и биљног поријекла.

Нови гранични прелаз и царински терминал Градишка изграђен је на траси ауто-пута Бањалука - Градишка и на њему ће ускоро бити омогућено царињење и шпедитерски послови.

- Оног тренутка када буде завршен и пуштен у саобраћај нови мост преко ријеке Саве камиони више уопште неће пролазити кроз град - истакао је Ковачевић.

Изградња новог царинског терминала и граничног прелаза Градишка почела је 2014. године, а у њега је УИО уложила 24 милиона КМ.

Царински терминал и гранични прелаз простире се на површини од 110.000 метара квадратних, а након завршетка радова прибављена је и употребна дозвола.

У склопу новог царинског терминала и прелаза налазе се централни објекат царине и граничне полиције, објекти за контролу путника и теретног саобраћаја на излазу из БиХ, детаљан преглед возила, фитосанитарне инспекције, ветеринарске инспекције и царинске испоставе, те шпедитерски блок и контролне кабине.

Царински терминал располаже са 120 паркинг мјеста за теретна и 100 паркинг мјеста за путничка возила.

На новом царинском терминалу и прелазу налази се и ресторан, те јавни тоалети.

Камен темељац за мост на Сави код Градишке положен је 11. октобра, а рок за изградњу је 30 мјесеци.