latinica  ћирилица
21/10/2019 |  12:46 ⇒ 13:50 | Аутор: РТРС

Министарка Тривић бесједом отворила наступ Српске на Сајму књиге у Београду (ФОТО)

У Београду је данас свечано представљен програм репрезентативног наступа Републике Српске на 64. Међународном београдском сајму књига.
Наталија Тривић на представљању Републике Српске на Сајму књиге у Београду - Фото: РТРС
Наталија Тривић на представљању Републике Српске на Сајму књиге у БеоградуФото: РТРС

Скуп је одржан у свечаној сали Београдског сајма, а пригодну бесједу одржала је министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

Она је рекла да ће на 64. Међународном београдском сајму књига бити представљено књижевно издаваштво и култура Српске као важног дијела српског корпуса и стваралаштва, с посебним истицањем да географске границе не постоје у културном и националном идентитету српског народа.

Отварајући репрезентативни наступ Републике Српске, који је у знаку 500 година Горажданске штампарије, Тривићева је истакла да ће то стваралаштво бити представљено путем богатог програма у оквиру различитих промоција и трибина, те књижевних вечери.

Она је рекла да је књижевно, образовно и штампано богатство српског народа, као и свако ново издање одштампано између два београдска празника књиге, посебно било оживотворено под кровом Београдског сајма књиге.

- Са сваким новим издањем правимо важан корак напријед у промоцији и представљању сопствених стваралачких и издавачких достигнућа, како на домаћем терену, тако и у међународним оквирима - рекла је Тривићева.

У име Представништва Републике Српске у Србији присутне је поздравио шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, а у име Дабробосанске митрополије Његово високопреосвештенство митрополит Хризостом.

Митрополит Хризостом на Сајму књиге у Београду (Фото: РТРС)

Цицовић је нагласио да наступ Српске на Међународном београдском сајму књига представља не само излог књижевних и научних дјела објављених у Српској између два сајма, него и духовну и културну репрезентацију Српске пред Србијом и њеним гостима из свијета.

Он је рекао да је сваки наступ Републике Српске на Међународном београдском сајму књига велики изазов не само за ауторе, књижевнике и научнике из Српске, него и за Представништво које жели да што боље јавности и сајамској публици представи све што је у књижевном и научном смислу обиљежило вријеме између два сајма.

Цицовић је подсјетио да је тема овогодишњег наступа Републике Српске на београдском сајму књига јубилеј 500 година Горажданске штампарије, те захвалио директору Секретаријата за вјере у Влади Републике Српске Драгану Давидовићу на доприносу у реализацији овог опредјељења и истакао да је слоган овогодишњег сајма књига "Писмо=глава" у потпуном сагласју са темом наступа Републике Српске на сајму - 500 година Горажданске штампарије.

Министарка Наталија Тривић, помоћница министра Тања Ђаковић и шеф представништва Млађен Цицовић у обиласку штанда Српске (Фото: РТРС)

У организацији Представништва Српске у Београду и под покровитељством Министарства просвјете и културе, своја издања ће изложити и промовисати 43 издавача из Републике Српске.

На штанду Републике Српске и у салама биће организоване 54 промоције, на којма ће учествовати 220 говорника. Они ће публици представити 114 наслова, од чега 88 књига, 11 часописа и 15 зборника научних и књижевних радова, саопштено је раније из Представништва Републике Српске у Београду.

Овогодишње представљање Српске у знаку је 500 година Горажданске штампарије, која је била једна од најранијих штампарија међу Србима и прва на лијевој обали Дрине, на тлу данашње Републике Српске.

У складу са тим, прва промоција ће бити представљање дјела Староставне горажданске књиге - "Ортографија и језик књига Горажданске штампарије", аутора Биљане Самарџић, као и фототипска издања Служабника из 1519. године, Псалтира из 1521. године и Молитвеника горажданског из 1523. године.

Данас ће бити промовисана и књига "Шта су скривиле? - Страдање беба у Клиничко-болничком центру Бањалука у мају и јуну 1992. године", аутора Николе Борковића, у издању Центра за истраживање ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске.

Бањалучка "Бесједа" представиће књигу "Економски живот Републике - 20 година ризика и награда" Саше Стевановића и књигу Катарине Раките "Како сам први пут убила човека", а СПКД "Просвјета" Београд зборник текстова под насловом "Српски идентитет".

Током сајма, Академија наука и умјетности Републике Српске представиће публици низ нових издања, међу којим је и Зборник радова о специјалним паралелним везама са Србијом.

Организација старјешина Војске Српске представиће дјело "Сребреница - стварност и манипулације", објављено на српском и енглеском језику, док ће књигу "Бањалука, центар Врбаске бановине" промовисати Архив Републике Српске и Удружење архивских радника Републике Српске.

Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево традиционално ће представити најбоље романе овогодишњег конкурса "Златна сова", као и друга своја издања.

На Сајму књига у Београду биће промовисане и нове књиге универзитета у Источном Сарајеву и Бањалуци, као и мјесних библиотека, струковних удружења и друштава која се баве издавачком дјелатношћу.