latinica  ћирилица
21/10/2019 |  13:04 | Аутор: СРНА

Економски односи Београда и Токија бољи него раније

Премијер Србије Ана Брнабић рекла је у разговору са јапанским премијером Шинзо Абеом да су економски односи двије земље бољи него раније, те захвалила Токију на уравнотеженом ставу по питању Косова и Метохије.
Ана Брнабић -
Ана Брнабић

Брнабићева, која борави у Токију поводом крунисања јапанског цара Нарухита, истакла је да је састанак са јапанским премијером био изузетно садржајан и да је акценат био на економској сарадњи двије земље, која је знатно боља након посјете Абеа Србији.

- У Србији послује неколико значајних јапанских инвеститора, као што су "Japan tobako internešnel" који је одлучио да прошири своју производњу, "Tojo tajres" који је најавио долазак у Инђију, што ће бити једино представништво овог јапанског гиганта у Европи, те "Azaki" који треба да запосли 1.700 људи - рекла је Брнабићева.

Она је додала да ју је јапански премијер упознао са још заинтересованих инвеститора из Јапана у областима прехрамбене индустрије и пољопривреде, саопштено је из Владе Србије.

- Јапан је признао једнострано проглашену независност Косова, међутим у два најважнија гласања на међународној сцени која се тичу овог питања били су уздржани, дакле на страни Србије - гласање за чланство Косова у Унеску и Интерполу - истакла је Брнабићева.

Према њеним ријечима, јапански премијер је похвалио све реформе у Србији, уз констатацију да је Србија најзначајнији партнер Јапана на Балкану.

Абе је захвалио још једном на гостопримству које му је указано приликом посјете Србији прошле године и истакао да му је Србија остала у најљепшем сјећању.

Брнабићева сутра наставља посјету Јапану присуством крунисању јапанског цара Нарухита.

Званична церемонија крунисања цара Нарухита, којој ће присуствовати 2.600 гостију из цијелог свијета, биће одржана шест мјесеци након што је наслиједио пријесто од оца цара Акихита који је абдицирао у априлу.