latinica  ћирилица
21/10/2019 |  13:48 | Аутор: Б92

Зимоњићев "Тим снова" - Србија напада Салатару

Селектор тениске репрезентације Србије Ненад Зимоњић објавио списак играча за финали турнир Дејвис купа у Мадриду.
Репрезентација Србије за Дејвис куп - Фото: Facebook
Репрезентација Србије за Дејвис купФото: Facebook

Србију ће на првом завршном турниру Свјетске групе ДК, 18-24. новембра у Мадриду, предводити најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић.

Ту су још двојица момака из генерације која је 2010. освојила историјску "Салатару" за Србију – Виктор Троицки и Јанко Типсаревић.

Осим њих, ту су и младе снаге Душан Лајовић, 33. играч свијета који је играо финале ДК 2013, те Филип Крајиновић, 46. рекет планете.

Српски тениски "Тим снова" ће се у новембру у чувеној Каха магика дворани у групној фази борити са селекцијама Француске и Јапана.

Група А:
Француска, Србија, Јапан

Група Б:
Хрватска, Шпанија, Русија

Група Ц:
Аргентина, Њемачка, Чиле

Група Д:
Белгија, Аустралија, Колумбија

Група Е:
Велика Британија, Казахстан, Холандија

Група Ф:
САД, Италија, Канада

- Лијепо је да ћемо се окупити у овом саставу, ја као селектор у овој улози, а оно што је загарантовано као и увијек до сада су сјајна атмосфера и велико другарство међу свим играчима. Најважније је да се подигне форма што је могуће више до почетка такмичења, да играчи остану здрави, а не сумњам да имамо квалитет да изненадимо сваку репрезентацију. Имаћемо сигурно изузетно тешку групу, противници Јапан и Француска. Са Јапаном смо благи фаворити, а са Французима је потпуно отворен меч зато што су они у дублу квалитетнији. Дејвис куп је непредвидив, поготово овај нови формат такмичења гдеј се играју два сингла и дубл, сваки меч је подједнко важан, игра се у два добијена сета и свако сваког може да изненади. Тешко је прогнозирати било шта, на нама је само да се припремимо што је могуће боље, зато ћемо ићи 4-5 дана раније тамо како би се адаптирали на услове у Мадриду гдје је и надморска висина око 500-600 метара, урадићемо све да будемо што спремнији. Новак ће нам се придружити кад се заврши Мастерс у Лондону. Драго ми је да смо у овом саставу, жао ми је што је дошло до повреда неких од наших играча и касније здравствених проблема, здравље је најважније. Дејвис куп тим Србије има неоспоран квалитет, поред ових играча који ће бити у Мадриду ту су Ђере, Кецмановић, Милојевић, Петровић, Крстин, имамо доста играча који ће моћи да помогну својим присуством и играњем у репрезентацији - рекао је , каже селектор Зимоњић.

Један од најбољих српских Дејвис куп играча у историји Јанко Типсаревић који је одиграо 59 мечева у националном дресу, славио у 41 (34 у синглу и седам у дублу) и био непобијеђен од априла 2004. до априла 2006. године, у Мадриду се опрашта од професионалне каријере и финални турнир у овом граду ће бити посљедња заједничка битка златног тима Србије из 2010.

- Ово ће бити лијепа успомена и опроштај на ту златну генерацију с обзиром да Јанко више неће играти. Посљедњи турнир Типсаревићу ће бити у Мадриду, тако да у том саставу никада више, у теорији, нећемо моћи да будемо. Ипак, увијек смо ми заједно и подржавамо једни друге, вјерујем да без обзира како ко буде напуштао репрезентацију и прекидао са каријером, да ће остати то другарство и максимална подршка свих - закључио је селектор.

Побједник Групе А у нокаут фази (четвртфиналу) играће против једне од двије другопласиране екипе са најбољим процентом освојених сетова, гемова и поена. Побједник овог четвртфинала у полуфиналу снаге ће одмјерити са побједником из сусрета побједник Групе Д и побједник Групе Ф.

Финални турнир окупиће селекције Аргентине, Аустралије, Белгије, Канаде, Чилеа, Колумбије, Хрватске, Француске, Њемачке, Велике Британије, Италије, Јапана, Казахстана, Холандије, Русије, Србије, Шпаније и САД.

Свих 18 селекција подијељене су у шест група по три екипе. Побједници сваке групе и двије другопласиране екипе са најбољим процентом освојених сетова, гемова и поена пласираће се у нокаут фазу.