latinica  ћирилица
21/10/2019 |  13:58 | Аутор: СРНА

Кнежевић: Потенцијал за извоз јаја за прераду

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске за ветеринарство Драган Кнежевић истакао је да Српска у области извоза јаја за прераду има велики потенцијал, те да је потврда тога предузеће "Агрекс" које је добило дозволу за извоз у ЕУ.
Јаја - Фото: илустрација
ЈајаФото: илустрација

Кнежевић је изјавио Срни да то много значи за Републику Српску, јер ће се извозом смањити спољнотрговински дефицит.

"На унутрашњем тржишту извоз ће допринијети олакшаном промету јер ће омогућити уравнотеженост тржишта у вансезонским периодима, када дође до загушења трговине јајима, јер постоје значајни периоди у току године када се кокошија јаја на тржишту не продају у великим количинама", рекао је Кнежевић.

Он је напоменуо да је предузеће "Агрекс" једино у Републици Српској и БиХ добило рјешење Канцеларије за ветеринарство БиХ за извоз јаја "Б" категорије, односно за индустријску прераду.

Кнежевић је позвао произвођаче конзумних јаја, који су заинтересовани да своју производњу усмјере и ка извозу, да се јаве ресорном министарству, које ће им пружити подршку у достизању потребних услова.

- Живинарство је једна од боље уређених области у пољопривредној производњи код нас, произвођачи су добро организовани, тако да сам сигуран да онима који имају жељу да извозе не треба много прилагођавања производње, како би стекли услове за извоз, а ми им у томе можемо помоћи - рекао је Кнежевић.