X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
21/10/2019 |  14:46 | Извор: СРНА

У Загребу идентификовани посмртни остаци 13 српских жртава

У Загребу је обављена идентификација посмртних остатака 13 српских жртава страдалих на подручју Хрватске у току оружаног сукоба на простору бивше Југославије од 1991. до 1995. године, саопштено је из Комисије за нестала лица Владе Србије.
Загреб - Фото: РТРС
ЗагребФото: РТРС

Идентификација је обављена данас у Заводу за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу, уз присуство чланова породица.

У саопштењу је наведено да су у Глини ексхумирани посмртни остаци пет особа, у мјесту Шаш и Личној Јасеници посмртни остаци по двије особе, а у Малом Козинцу, Тушиловцу, Горњем Сјенаку и Пољанама по једне особе.

Посмртни остаци свих 13 лица идентификовани су методом ДНК анализе, а њихова сахрана биће обављена у складу са израженим жељама породица.

Према подацима Комисије, кроз овај процес од 2001. до 2019. године из регистрованих масовних гробница и појединачних гробних мјеста ексхумирани су посмртни остаци више од 1.400 жртава српске националности страдалих у оружаним сукобима на подручју Хрватске.

Посмртни остаци више од 980 идентификованих жртава предати су породицама ради сахране.

Од самог почетка процеса ексхумација и идентификација посмртних остатака које су вршене на подручју Хрватске, по заједнички утврђеној методологији, српској страни омогућен је мониторинг, те је и овог пута идентификацијама присуствовао мониторски тим Комисије за нестала лица.

"Овим је настављен процес идентификација жртава српске националности чије породице живе у Србији, што је од посебног значаја за породице несталих лица које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих", наведено је у саопштењу.