latinica  ћирилица
21/10/2019 |  15:14 | Аутор: РТРС

Челинац: Асфалтирана дионица пута Центар- Нова Црква Бранешци

Завршена је прва фаза изградње локалног пута Центар- Нова Црква у Бранешцима. Радови на изградњи пута у мјесној заједници Бранешци изведени су планираном динамиком, а ради се о путу дужине 1.186 метара. Укупна вриједност радова је 168.330,29 КМ, а финансирана су средствима Инвестиционо-развојне банке и из буџета општине Челинац.
Отварање пута - Фото: РТРС
Отварање путаФото: РТРС

Након полагања асфалтног слоја пута у центру Бранешаца јуче је организован ручак на коме се окупило неколико стотина мјештана, руковоство општине Челинац, министрар у Влади Републике Српске Борис Пашалић и народни посланик проф.др Владо Ђајић.

Како је рекао Анђелко Пезић, предсједник Савјета мјесне заједнице Бранешци овакви пројекти су увијек добро дошли у село.

- За опстанак младих, озбиљан развој села и просперитет веома важна је инфраструктура. Хвала свима који су учествовали у реализацији овог пројекта и надамо се даљем улагању у нашу мјесну заједницу - рекао је Пезић.

Према ријечима начелника општине Момчила Зељковића након километра пута који је положен прошле године, ове године је положено још 1186 метара и Бранешци су добили важну саобраћајницу.

- Прстен који је повезао Центар села крај Нове Цркве до Турјанице је велики потенцијал за развој ове средине. У плану је реализација још пројеката у Бранешцима, а велика заслуга је и људи из овог села, а посебно др Владе Ђајића - рекао је Зељковић.

Начелник општине додао је да је за ову прилику кандидован пројектни приједлог под називом “Модерна инфраструктура за развијено село“. Општини Челинац су одобрена средства у износу од 99.977,37 КМ, а искориштена су за изградњу овог пута.

Како је рекао Дејан Куртиновић, предсједник Скупштине општине Челинац који је рођен у Бранешцима, учешће општине у овом пројекту 68.352,92 КМ.

- Кроз програм капиталних инвестиција одборници већине СО Челинац су подржали овај пројекат и драго ми је да се овај пројекат успјешно реализовао. Хвала прије свега др Влади Ђајићу на свесдној помоћи како Бранешцима тако Челинцу - рекао је Куртиновић

Народни посланик Владо Ђајић који је рођени Бранешчанин рекао је да је веома важно да се улаже у села која свакодневно имају проблем са одливом становништва.

- У наредном периоду ћемо морати сви заједно да се боримо за опстанак села. Како улагањем у инфраструктуру, тако и улагањем у пољопривреду и отварање производних погона. Захваљујући ИРБ-у и општини Челинац направљен је велики помак у многим мјесним заједницама у Челинцу, али и цијелој Српској - рекао је Ђајић.

Након завршетка ручка гости и званице су у колони аутомобила обишли новоизграђену дионицу пута и обишли Храм Светог Великомученика Прокопија у Бранешцима, гдје су запаљење свијеће, а гостима се обратио локални свештеник Лука Божић.

Пројекат локалног интегрисаног развоја успостављен је кроз заједничку сарадњу Министарства финансија Републике Српске, Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске, Амбасаде Швајцарске у БиХ, Развојног програма Уједињених нација (УНДП) у БиХ и Инвестиционо-развојне банке Републике Српске