latinica  ћирилица
21/10/2019 |  15:51 ⇒ 20:20 | Аутор: СРНА

Уредба о висини путарине предвиђа претплатничке карте и попусте

У Републици Српској би до краја октобра требало да ступи на снагу уредба о висини путарине за ауто-пут, која предвиђа претплатничке карте и попусте за кориснике, рекла је Срни помоћник министра саобраћаја и веза Српске Наташа Костић.
Аутопут - Фото: РТРС
АутопутФото: РТРС

Костићева је додала да ће уредбом бити утврђена висина путарине на 106 километара ауто-пута који је у употреби, и то у затвореном систему наплате.

- Овом уредбом предвиђени су стимулативни модели електронске наплате путарине - периодичне, мјесечне или годишње претплатне карте са могућношћу коришћења уређаја за аутоматско плаћање - статус претплатник за возила класе "прва-А" /IА/, "прва", те попусти - појаснила је Костићева и додала да је "прва-А" нова категорија и односи се на мотоцикле и четвороточкаше.

Она је навела да је обрачунавање цијене претплатних карата уз могућност коришћења уређаја за аутоматско плаћање путарине - статус претплатник, планирано тако да се за периодичну карту путарина множи са бројем дана у захтијеваном периоду и омогућава неограничен број пролазака.

Када је ријеч о мјесечној карти, Костићева нагласила је да се износ путарине за одређену релацију множи са бројем 40 и омогућава неограничен број пролазака у току мјесеца на наведеној релацији.

Она је прецизирала и да се за годишњу карту износ путарине за одређену релацију множи са бројем 400 и омогућава неограничен број пролазака у току године на наведеној релацији.

- Уз претплатничке карте, уредба предвиђа и попуст од 15 до 25 одсто на електронско плаћање путарине, а висину утврђује управљач пута - нагласила је Костићева.

Она је истакла да се претплатне карте односе само на одређену дионицу ауто-пута, док се попуст односи на комплетну мрежу ауто-путева.

Тренутна цијена путарине на ауто-путу Бањалука-Градишка је од 2,5 КМ за прву категорију у којој су углавном аутомобили и мотоцикли, до 12 КМ у којој су већином тешки камиони.

Повезане вијести:

Јефтинија путарина за оне који возе сваки дан