latinica  ћирилица
21/10/2019 |  15:58 ⇒ 16:25 | Аутор: СРНА

Предложене измјене Закона предвиђају већи износ за инвалиднине

Приједлогом измјена и допуна Закона о социјалној заштити предвиђен је већи износ за личне инвалиднине, који ће износити од девет до 15 одсто просјечне плате након опорезивања остварене у Републици Српској у претходној години, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите Српске.
Влада Српске - Фото: РТРС
Влада СрпскеФото: РТРС

Из ресорног министарства напомињу да ће висина износа зависити од утврђене висине тјелесног оштећења.

Поводом ставова Градског одбора Удружења инвалида града Бањалука, из Министарства напомињу да је увођење законског права на личну инвалидинину кроз Приједлог измјена и допуна Закона о социјалној заштити, а која је до сада исплаћивана на основу одлуке Владе Републике Српске, проведено управо у складу са консултацијама са савезима и удружењима која окупљају лица са инвалидитетом.

- Грађани су имали право да у склопу проведених јавних расправа искажу своје ставове које је предлагач размотрио и уградио у текст приједлога и измјенама и допунама Закона - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да су законом утврђени услови за остваривање права, а односе се на лица која су зависна од помоћи и његе другог лица, те лица којима је оштећење или обољење настало у развојном периоду и код којих је висина тјелесног оштећења од 70 до 100 одсто.

- Новина коју доносе измјене и допуне овог закона су и проширење обима корисника. Тако ће убудуће право на личну инвалиднину на мјесечном нивоу моћи да остваре и лица са оштећењем слуха, лица која имају потребу за хемодијализом и обољели од ријетких болести - наводи се у саопштењу.

Из ресорног министарства истичу да је Законом јасно прописан и начин утврђивања тјелесног оштећења.

- За пунољетна лица вршиће се по прописима којима се уређује медицинско вјештачење у пензијском и инвалидском осигурању, а за дјецу до навршене 18 године утврђивање висине тјелесног оштећење вршиће стручне комисије за процјену потреба и усмјеравање дјеце и омладине са сметњама у развоју по правилнику који доноси министар здравља и социјалне заштите - напомињу из Министарства.

У саопштењу се наводи да су средства за исплату личних инвалиднина обезбијеђена у Буџету Републике Српске, те да је на годишњем нивоу за исплату овог права потребно око 8,3 милиона КМ.

Важећим Законом о социјалној заштити као видови помоћи прописана су и новчана помоћ, додатак за помоћ и његу другог лица, подршка у изједначавању могућности дјеце и омладине са сметњама у развоју, те смјештај у установу, збрињавање у хранитељску породицу, помоћ и њега у кући, дневно збрињавање, једнократна новчана помоћ и савјетовање.

Проширивање права и увођење нових права у области социјалне заштите Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске планирало је у оквиру Стратегије унапређења друштвеног положаја лица са инвалидитетом у Републици Српској од 2017. до 2026. године.

С тим у вези, у оквиру измјена и допуна Закона о дјечијој заштити, који ће се такође наћи на наредној сједници Народне скупштине Републике Српске, нормирано је ново право у области дјечије заштите накнада родитељу-његоватељу или његоватељу.

- Накнада родитељу-његоватељу или његоватељу ће, заједно са другим примањима по основу признатих права из социјалне и дјечје заштите дјеци са сметњама у развоју, допринијети побољшању положај породица које брину о њима -  наводи се у саопштењу.

За исплату права из области социјалне заштите Влада Републике Српске годишње из Буџета издвоји око 25 милиона КМ.

Из Министарства подсјећају да је Влада Републике Српске ради боље сарадње са савезима и удружењима која окупљају лица са инвалидитетом формирала Интерресорно тијело за подршку лицима са инвалидитетом.

Њихова задатак је да промовишу права лица са инвалидитетом, активно учествују у изради, доношењу, мониторингу и реализацији стратешких докумената, дају препоруке, мишљења и сугестије на законска и подзаконска докумената која се односе на реализацију политике у области инвалидности, остварују сарадњу са невладиним организацијама, али и да учествују у изради акционих планова чији је циљ побољшање положаја лица са инвалидитетом, дају препоруке, сугестије и мишљења у вези са конкретним мјерама и могућим рјешењима за заштиту права и интереса лица са инвалидитетом.

Чланове овог тијела чине представници четири министарства у Влади Републике Српске, републичког Фонда здравственог осигурања, Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима, Савеза дистрофичара, Савеза глувих и наглувих, Савеза слијепих, Савеза параплегичара, обољелих од дјечије парализе и осталих тјелесних инвалида, Борачке организације, Савеза организација и удружења ратних војних инвалида, Удружења ампутираца Републике Српске "Удас", Савеза инвалида рада Српске и републичког Савеза удружења цивилних жртава рата.

Градски одбор Удружења инвалида Бањалука позвао је чланство и грађане да их подрже како би се изборили за личну инвалиднину, уз напомену да ће се предложене измјене Закона о социјалној заштити сутра наћи у Народној скупштини Републике Српске, да је њима предложен мизеран износ за личну инвалиднину и да то право не могу да остваре лица са инвалидитетом код којих је настало обољење или инвалидитет послије развојног периода.