latinica  ћирилица
21/10/2019 |  16:07 ⇒ 19:33 | Аутор: СРНА

Голић: Још једном преиспитати одуку о локацији одлагалишта

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је данас у Новој Тополи код Градишке да се нада да ће Хрватска још једном преиспитати одлуку о изградњи одлагалишта нуклеарног отпада у пограничном подручју са БиХ и Републиком Српском.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

Она је рекла да се ресорно министарство обратило српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику да би се формирао правни експертски тим на нивоу БиХ који би заступао све локалне заједнице у сливу ријеке Уне ради спречавања изградње одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори у Хрватској.

Голићева је истакла да има осјећај да Хрватска користи ово вријеме неформирања институција на нивоу БиХ да би обезбиједила ту локацију.

- Према ономе што су нам посљедњи пут написали, од наших пет ургенција, још није у потпуности одређена тачна локација за одлагалиште нуклеарног отпада, а крајем ове или почетком наредне године Хрватска ће имати још један састанак са представницима Словеније, која предлаже да одлагалиште буде у мјесту Врбине - рекла је Голићева.

Она је најавила да ће присуствовати годишњој конференцији УНДП-а гдје ће апеовати да амбасадори западноевропских земаља које имају представништва у Хрватској и Словенији дипломатским путем покушају наговорити Хрватску да одлагалиште нуклеарног отпада буде на локацији коју предлаже Словенија, а то је мјесто гдје тај отпад и настаје.

Голићева је додала да је нелогично превозити нуклеарни отпад стотинама километара и угрожавати становништво и грађане у сусједној земљи који живе у пограничном подручју.

На сједници Општинског вијећа Двор у Хрватској данас није представљен "Национални програм спровођења стратегије збрињавања радиоактивног отпада, искоришћених извора и истрошеног нуклеарног горива", иако је због ове теме сједница и сазвана.

Сједници су присуствовали и представници хрватског Фонда за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нукеларне електране из Кршког, а вијећници су једногласно усвојили закључак којим се потврђује противљење одлагању радиоактивног отпада на подручју ове општине.