latinica  ћирилица
21/10/2019 |  16:44 ⇒ 16:49 | Аутор: СРНА

Представљена књига о смрти 12 беба у Бањалуци 1992.

На Међународном сајму књига у Београду данас је представљена књига "Шта су скривиле?", историчара Николе Борковића, о смрти 12 беба у бањалучком Клиничком центру у мају и јуну 1992. године због недостака кисеоника.
Жељка Тубић - Фото: СРНА
Жељка ТубићФото: СРНА

Према ријечима аутора, ово дјело, у издању Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске, први пут хронолошки објашњава како је дошло до те хуманитарне катастрофе.

"Први пут имамо и 11 интегралних свједочења мајки од којих четири до сада нису говориле о томе, а међу њима је Душанка Ћукелић, која све вријеме живи у Српској, а била је непозната јавности", рекао је Борковић.

Он је истакао да се у књизи први пут износе и тачни биографски подаци за сваку мајку, те о датумима рођења беба до момента смрти.

Истакавши да је у књизи први пут сабрано све о страдању 12 беба, Борковић је нагласио и да је ово дјело по много чему "пионир на том пољу".

- Не можемо заборавити да је Србија била једина земља која је тада жељела да помогне Бањалуци, а да није - трагедија би свакако била већа - рекао је Борковић.

Мајка једне од 12 бањалучких беба Жељка Тубић из Приједора рекла је да је суштина књиге да се не заборави овај злочин без преседана.

Тубићева, која је и секретар Удружења "12 беба", рекла је да је агонија трајала од маја до јуна 1992. године, када су бебе умирале због недостатка кисеоника у бањалучком Клиничком центру.

- Агонија је трајала мјесец и дуже до пробоја "Коридора живота", а оно што је бит ове књиге је да се то не заборави, да остане једна писана ријеч јер је то заиста био злочин без преседана - рекла је Тубићева.

Међународни сајам књига у Београду, који се одржава под слоганом "Писмо-глава", синоћ је свечано отворен, а трајаће до недјеље, 27. октобра.