latinica  ћирилица
21/10/2019 |  18:54 ⇒ 18:56 | Аутор: СРНА

Антић: Испорука гаса из правца Бугарске током идуће године

Србија ће моћи да очекује испоруке гаса из правца Бугарске током идуће године, рекао је министар рударства и енергетике Србије Александар Антић.
Александар Антић - Фото: ТАНЈУГ
Александар АнтићФото: ТАНЈУГ

Антић је навео да се са апсолутном сигурношћу може рећи да ће бугарска страна завршити пројекат неопходан за снабдијевање Србије гасом.

- Србија веома интезивно ради своју деоницу, ми ћемо линијски део гасовода завршити до краја ове године. Очекујемо и да ће бугарска страна своје радове завршити у првој половини сљедеће године, иако имају мало кашњење, али за нас је значајно да ће они брзо и интензивно радити дионицу до наше земље - рекао је Антић, који је са бугарским премијером Бојком Борисовим и министром енергетике Теменушком Петковом обишао почетак радова на територији општина Искар, Кнежа и Орјахово.

Он је истакао да је ово изузетно значајан дан за пројекат "Турског тока", који треба да обезбиједи повезивање тог гасовода преко Бугарске са Србијом, саопштено је из Владе Србије.

Антић је указао на два важна корака са бугарске стране - завршетак дионице, дугачке 11 километара, од границе са Турском до њихове велике компресорске станице у Странџи, а други је изградња дионице према Србији.

Он је оцијенио да магистрални гасовод кроз Србију, од бугарске до мађарске границе, представља огроман потенцијал који ће Србију учинити транзитном земљом.

- Бугарска, Србија и Мађарска интензивно раде на изградњи гасовода и из Бугарске шаљу јасну поруку - наставак "Турског тока" је неопходан за енергетску безбједност региона - истакао је Антић.

Он је додао да су односи три земље на високом политичком нивоу, базирани на међусобном уважавању.

У Бугарској је отворена прва дионица гасовода "Турски ток" од 11 километара, од границе са Турском до компресорске станице "Странџа".

Пројекат "Турски ток" подразумијева изградњу гасовода који се састоји из два крака, капацитета од по 15,57 милијарди кубних метара.

Први крак је предвиђен за испоручивање гаса турским потрошачима, а почеће да ради током ове године. Други крак је намијењен за снабдевање земаља јужне и југоисточне Европе.