latinica  ћирилица
21/10/2019 |  20:43 ⇒ 20:45 | Аутор: klix.ba

У Абу Дабију пронађен најстарији бисер на свијету (ВИДЕО)

Министарство културе и туризма Абу Дабија објавило је да је открило најстарији познати природни бисер на свијету током ископавања на острву Маравах, крај обале главног града Уједињених Арапских Емирата.
Најстарији бисер на свијету - Фото: AFP
Најстарији бисер на свијетуФото: AFP

Бисер је откривен међу рушевинама насеља из каменог доба на сусједном острву. То откриће могло би имати посљедице на досадашња сазнања о историји трговине, пренио је Дојче Веле.

Према тврдњама директора археолошке јединице Абдули Калфану Ал-Кабију, бисер је стар најмање 8.000 година, што је "доказ да је трговина бисерима постојала барем још од доба неолита".

Ископавање на острву Маравах довело је и до открића керамике и пушака.

Истраживачи су сугерисали да су тадашњи људи можда трговали лончарством и другом робом у Месопотамији, древној цивилизацији која покрива данашње дијелове Сирије, Ирака и Ирана. Та цивилизација је заслужна за изум точка, пољопривреду, писање и математику.

Током 19. и почетком 20.вијека, када су данашњи Уједињене Арапске Емирати били под контролом различитих колонијалних сила, трговина бисерима била је главни фактор економије тог подручја. Међутим, откако су откривене бисерне остриге у Јапану крајем 1920-их, трошкови бисера су драстично опали.

Бисер са острва Маравах биће изложен у Лувру у Абу Дабију у изложби насловљеној "10.000 година луксуза".