latinica  ћирилица
21/10/2019 |  21:01 ⇒ 21:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Владимир Билчик нови извјестилац ЕП за Србију

Поводом именовања на мјесто извјестиоца Европског парламента за Србију, Владимир Билчик каже да будућност Србије види у ЕУ и да ће у свом раду бити посвећен напретку државе на том путу.
Владимир Билчик (фото: Tanjug / RAS Srbija) -
Владимир Билчик (фото: Tanjug / RAS Srbija)

- Ово је важно вријеме за проширење ЕУ и за ЕУ будућност државе која је значајан политички и економски пратнер ЕУ на Западном Балкану - изјавио је Билчик.

Европски парламентарац словачке либерално конзервативне партије "Заједно", чланице групе Европске народне партије, каже да се од избора у Европски парламент маја 2019. године активно залагао за подршку процесу ЕУ проширења.

Поред извјестиоца за Србију, Билчик предсједава и Делегацији ЕП за односе са Црном Гором.

- Желио бих да искористим своје знање и политичку енергију како бих подржао активну улогу ЕУ на Западном Балкану. Спреман сам да радим са објема државама у остваривању њихових напора на путу ка ЕУ чланству - каже Билчик.

Он додаје да је као посланик који долази из Словачке свјестан и комплексности приступних преговора и важности унутрашњи реформи у земљама кандидатима.

- У име Европског парламента очекујем сарадњу са нашим политичким партнерима у Београду и широм Србије - поручује Билчик.

Поводом избора Владимира Билчика за новог извјестиоца за Србију, бивши извјестилац Дејвид Мекалистер каже да је убијеђен да ће његов насљедник бити одличан извјестилац.

- Док Србија наставља своје реформске напоре и пут ка европским интеграцијима нови извјестилац ће имати кључну улогу у односима ЕУ и Србије - каже Мекалситер.

Некадашњи предсједавајући Делегацијом ЕП за односе са Србијом, Едуард Кукан наглашава да је Србија кључна земља у процесу ЕУ интеграција.

– Европски парлемент би требало да пажљиво прати политичка дешавања у Србији. Драго ми је што је Владо Билчик добио позицију извјестиоца. Лично га познајем и сигуран сам у његову компетентност - закључио је Кукан.