latinica  ћирилица
21/10/2019 |  22:35 ⇒ 22/10/2019 | 08:17 | Аутор: sputniknews.com

Вучић: Србија купила оружје које је препоручио Путин

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је Србија од Русије купила оружје које му је препоручио руски предсједник Владимир Путин.
Александар Вучић (фото: Sputnik / Dejan Simić) -
Александар Вучић (фото: Sputnik / Dejan Simić)

- Док сам прије годину и по дана гледао војну параду у Москви са предсједником Путином, он је издвојио нешто и посавјетовао ме: Видите, Александре, то може да вам помогне у одбрани земље - рекао је Вучић за "Спутњик".

Вучић је нагласио да су руски премијер Дмитриј Медведев и министар одбране Русије Сергеј Шојгу рекли да су поносни колико је српска војска напредовала, те навео да је Србија купила од Русије нешто што ће драстично оснажити њену борбену готовост.

Он је потврдио да ће се са Путином састати 4. децембра у Сочију, а да ће на Дан побједе - 9. маја поново присуствовати војној паради и учествовати у маршу "Бесмртног пука" у Москви.

Вучић је додао да ће 7. маја сљедеће године у Београду покушати да организују марш "Бесмртног пука" са много више учесника него до сада.

Говорећи о посјети руског премијера Дмитрија Медведева Београду поводом обиљежавања 75 година од ослобођења града од нацистичког окупатора, Вучић је навео да су њени домети много већи него што се очекивало, да је потврђена сарадња, искрено пријатељство и највиши степен повјерења.

Он је истакао да су договорени многобројни пројекти, од проширења складишта гаса у Банатском двору до реконструкције пруге од Ваљева до границе са Црном Гором, која би требало да почне на прољеће.

- То је посао као изградња пруге Београд-Бар. Многе пројекте ћемо укључити и у национални инвестициони план, који би требало да усвојимо 5. или 6. децембра, кад се усвоји и буџет. То представља дубинско подизање стандарда у Србији. Издвојићемо десет милијарди у наредних четири или пет година. Циљ је да уведемо водовод и канализацију у сваку општину и да покушамо гас да проширимо свуда", навео је Вучић.

Коментаришући спекулације у медијима да Русија контролише и власт и опозицију у Србији, Вучић је нагласио да Србија води своју политику и да је захвалан Русији и свима у свијету који то поштују.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Вучић је нагласио да је суштина да договор треба да постигну они који морају да уреде своју будућност, али да је "проблем што Албанци не желе да чују ништа што је стварни компромис", те додао да све што се данас Србији нуди са Запада није никакав компромис.

Вучић је нагласио да је њему савјест мирна јер се бори за свој народ, додајући да ниједна одлука није донесена под притиском.

- Водили смо политику као слободна и независна земља, и то ћемо наставити. Проблем је што друга страна зна да хоће независно Косово, а ми често само знамо шта нећемо, али не и шта хоћемо - каже Вучић.

Он је поручио да ће Србија увијек имати снаге да заштити Србе од погрома и од оног што су доживјели деведесетих година прошлог вијека и 2004. године.

- Нећемо дозволити да нам неко убија и протерује народ. Не можемо више допустити да се неко иживљава над нашим народом -поручио је предсједник Србије.