latinica  ћирилица
22/10/2019 |  09:23 ⇒ 12:54 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Из Парламента протјерати сукобе и увреде

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да ће парламент Српске радити на измјенама Пословника о раду како би додатно био унапријеђен рад те институције и из Народне скупштине протјерани сукоби и увреде.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

- Расправе често иду у погрешном смјеру, нису ефикасне јер се своде на коментаре упућене неком другом, а не нуде се рјешења. Рад парламента мора да се више ослони на стручност, а поготово људи који раде у служби Народне скупштине -  рекао је Чубриловић.

Говорећи о дјеловању посланика опозиције и владајуће коалиције, Чубриловић је рекао да свако бира начин како ће се представити јавности.

- Опозиција бира своје методе, а власт своје. Посљедњи изборни циклус показао је још једном да грађани дају подршку владајућим странкама - рекао је Чубриловић за данашње Вечерње новости.

Он је истакао да међусобне увреде посланика могу постати заштитни знак само оних који их износе у Народној скупштини.

- Никако не можемо рећи да су увреде заштитни знак Народне скупштине - нагласио је Чубриловић.

Он је додао да Народна скупштина Српске губи много времена засједајући у пленуму, а ништа значајно тиме не добија.

- Али није тачно да је изгубила на свом утицају или законодавној моћи. Функционишемо и радимо по свим тачкама које долазе на дневни ред - навео је он.

Чубриловић је прву годину рада овог сазива Народне скупштине оцијенио позитивном, наводећи да је у првва три квартала усвојено 45 законодавних аката и 31 тематска цјелина.

- Ми смо једини парламент у БиХ који функционише и усваја законе, што довољно говори о томе на ком нивоу су институције Српске, а на којем други - рекао је он.

Чубриловић је истакао да још није стигао захтјев за посебну сједницу парламента о декларацији СДА.

- Одговор на декларацију СДА је потребан јер се она наслањана исламску декларацију Акије Изетбеговића и нема никакве разлике у циљевима, а највљажнији циљ је да Бошњаци у БиХ доносе одлуке како хоће без сагласности друга два народа -  нгласио је Чубриловић.