latinica  ћирилица
22/10/2019 |  09:24 ⇒ 09:38 | Аутор: klix.ba

Ко од кандидата не може бити директор СИПА?

Именовање новог директора Агенције за истраге и заштиту пролонгирано је до даљњег, с обзиром да је након сједнице Независног одбора ПС БиХ утврђено да неко од кандидата испуњава услове за пензију.
СИПА - Фото: РТРС
СИПАФото: РТРС

Како сазнаје Кликс, услове за пензију стекао је Перица Станић, актуелни директор СИПА, којем мандат на челу ове агенције истиче 5. новембра. Станић је пријављен Независном одбору у вези с овим околностима.

Такође, према Закону о полицијским службеницима БиХ, ни Жарко Лакета, актуелни начелник ПУ Требиње, стиче услове за пензионисање у току мандата, уколико би му он био додијељен.

Полицијски службеници имају бенефицирани радни стаж па, практично, 30 година рада у служби полиције представља 40 година стажа.

Први замјеник предсједавајућег Независног одбора ПС БиХ Енес Обралија рекао је јуче да је у петак на адресу Независног одбора стигла пријава о могућем кршењу закона, јер неко од кандидата испуњава услове за пензију.

- Провјерићемо све, односно пријаву да наводно неки кандидати испуњавају услове за пензију. Након тога ћемо формирати ранг-листу. Ово је суптилно питање. Кандидати су доставили све тражено, али у петак смо добили информацију да су неки кандидат стекли услове за пензију, а да је Независни одбор то занемарио - рекао је он.

Јуче су одржани интервјуи с кандидатима за директора СИПА, а поред Станића и Лакете, то су још директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум и бивши директор СИПА Горан Зубац.