latinica  ћирилица
22/10/2019 |  10:09 ⇒ 19:12 | Аутор: РТРС

Додик на бањалучком ФПН; Реформа високог образовања озбиљан посао (ФОТО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик посјетио је Факултет политичких наука у Бањалуци гдје је разговарао са руководством ове високошколске установе о новим студијским програмима.

Састанку су присуствовали министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић и ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин.

Додик је нагласио да је било која реформа у друштву озбиљан посао, а посебно реформа високог образовања.

- У Српској је неопходно ући у видљиву реформу, ослобођену свега што смо имали у прошлости, попут непотизма. Неопходно је увести нови кадар који ће одговорити захтјевима времена. Факултет политичких наука је извршио истраживање које је показало да је 70 одсто свршених студената у радном односу, чиме је срушен стереотип да млади немају посла - рекао је Додик.

Додик је нагласио да је потребно преиспитати негативну праксу у неким приватним факултетима, да се, како је рекао, за мало новца добије диплома.

- Мораћмо увести градацију, тако да они студенти који заврше државне студије буду "видљивији" на тржишту рада. Наша очекивања су велика и драго ми је што је ФПН препознао ентузијазам и вољу да се нешто уради - истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва је додао да је потребно основати часопис који ће оцјењивати научна достигнућа из Српске.

- Наши стручњаци имају велики проблем да објаве своје радове на западу, јер се гледа ко су и из које политичке структуре. Министар Рајчевић и ја даћемо подршку да се покрене такав часопис у наредном периоду - истакао је.

Фото: РТРС

Декан ФПН-а Здравко Злокапа упознао је госте с реформама које се односе на модернизацију студија.

- Наишли смо на добар одзив, а промјене које уводимо то и заслужуји. Нова савремена времена захтијевају нове људе спремне за нова зњања, људе отвореног ума. Иако ФПН није технички факултет, он мора да одговори захтјевима времена - рекао је Злокапа.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин истакао је да ће овај универзитет подржати промјене које иду у корак с временом и најављеним реформама.

Фото: РТРС

Факултет политичких наука у Бањалуци ове године спремио је четири нова студијска програма на првом циклусу студија, у којима су заступљени савремени друштвени токови као што су дигитална трансформација, информационо друштво, дигиталне технологије и практична настава.