latinica  ћирилица
22/10/2019 |  10:29 ⇒ 15:57 | Аутор: СРНА

Ђурић: Београд жељно ишчекује оцјену ЕУ о изјавама Аљбина Куртија

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да лидер покрета "Самоопредјељење" Аљбин Курти ниподаштавањем заједнице српских општина директно омаловажава и ЕУ, уз чије посредовање је постигнут Бриселски споразум.
Марко Ђурић (Фото: Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Марко Ђурић (Фото: Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

Ђурић је истакао да Београд жељно ишчекује јасну оцјену ЕУ оваквих ставова лидера косметских Албанаца и претендента на мјесто премијера привремених приштинских институција о Бриселском споразуму и обавезама преузетим у том процесу.

- Очигледно је да је Аљбину Куртију мртва жеља за икаквим дијалогом и да је, као политичар прошлости, незаинтересован за мир и стабилност у региону и бољу будућност албанског и српског народа - рекао је Ђурић коментаришући Куртијеву изјаву да је ЗСО за њега "мртва".

Он је подсјетио у саопштењу да Приштина шест и по година, односно 78 мјесеци, 338 недеља или 2.371 дан не испуњава обавезе преузете бриселским дијалогом.

Ђурић је оцијенио да Курти оваквим ставом о ЗСО поново гази и игнорише вољу српског народа.

- Дружењем са њему подобним Србима - Радом Трајковић, Рашићем и Петровићем, који заједно имају подршку три одсто Срба на Космету, Курти креира погрешну слику да Срби са Космету не желе ЗСО. То су опасне грешке које је и Србија чинила ранијих деценија ниподаштавајући вољу грађана и бирајући подобне, а не легитимне представнике другог народа за релевантне саговорнике - навео је Ђурић.

Према његовим ријечима, Курти из дана у дан, у одсуству одговорне политике за социо-економски напредак и бољи живот, прибјегава историјском ревизионизму и шовинизму и политици мржње.