latinica  ћирилица
22/10/2019 |  10:40 ⇒ 12:47 | Аутор: СРНА

Пуштен у саобраћај кружни ток код ПУ Бањалука (ФОТО)

Кружна раскрсница у близини Полицијске управе на укрштању улица Исаије Митровића, Солунске и Козарске у Бањалуци, вриједна око 370.000 КМ, данас је званично пуштена у саобраћај.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, који је новоизграђену кружну раскрсницу обишао са начелником градског Одјељења за саобраћај и путеве Славишом Сандићем, рекао је да је ријеч о десетој кружној раскрсници у овом мандату градске власти.

Он је појаснио да се ова раскрсница налази на једном од фреквентнијих раскршћа у граду и представља повезницу неколико важних саобраћајница.

Радојичић је навео да је извођач радова, предузеће Козарапутеви, завршило посао прије крајњег рока, те изразио наду да ће ова раскрсница растеретити саобраћај.

- Раскрсница је необичног облика и није класична јер има шест кракова, односно четири саобраћајнице које су узлазно излазне и два прикључка за стамбене блокове - рекао је Радојичић.

Он је истакао да је, уствари, ријеч о двије трокраке раскрснице које су спојене на једном мјесту - на укрштању улица Исаије Митровића, Солунске и Козарске и још једна повезница источног и западног транзита.

- Цијелу линију источног транзита, закључно са Зеленим мостом, у потпуности смо спојили и са сјеверне стране. Преко ове раскрснице иде једно од копчања центра града и до западног транзита - појаснио је Радојичић.

Радојичић је рекао да је сљедеће на реду сјеверно копчање западног и источног транзита, односно велика раскрсница код Леснине, за коју Путеви Републике Српске треба да распишу јавни позив, а пројектна документација је завршена.

Начелник градског Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић изразио је задовољство што је ова раскрсница завршена прије зиме, наводећи да је на цијелом потезу, према Зеленом мосту и источном транзиту према Мркоњић Граду, отворен коридор.

Сандић је рекао да је на раскрсници тестиран најдужи аутобус који саобраћа, дуг 16 метара, а све је прошло без проблема.

Он је нагласио да на оваквим раскрсницама није предвиђено да се саобраћај одвија великим брзинама, него је суштина кружног тока у томе да му се приступа спорије, са повећаном пажњом.

- Онај ко мисли да ће кроз овакву раскрсницу проћи са брзином 40-50 километара на час, то сигурно неће моћи безбједно. Ако поштују прописе, свима је загарантована безбједност - поручио је Сандић.