latinica  ћирилица
22/10/2019 |  10:40 | Аутор: СРНА

Јункер: Брегзит је губљење времена и енергије

Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер рекао је данас да Брегзит представља "губљење времена и енергије" и да је незадовољан због тога што није могао да искористи свој петогодишњи мандат у већој мјери за унапређење Уније у служби грађана.
Жан-Клод Јункер - Фото: Getty Images
Жан-Клод ЈункерФото: Getty Images

Јункер је рекао у обраћању посланицима Европског парламента у Стразбуру да ово тијело може да одобри само споразум који је склопљен са Лондоном прошле седмице, након што документ добије потврду у британском парламенту.

- Сада треба да веома пажљиво пратимо дешавања у Вестминстеру, али није могуће, није замисливо да овај парламент ратификује споразум прије него што то учини Вестминстер. Прво Лондон, па онда Брисел и Стразбур - рекао је Јункер.

Он је раније више пута рекао да жали због одлуке Британије да напусти ЕУ, што је одлучено референдумом прије три и по године.

- Истина је да ме боли то што сам толики дио мандата потрошио на Брегзит, а само сам желио да се бавим тиме како да ова унија боље служи грађанима - губљење времена и губљење енергије - рекао је Јункер.

Предсједник Европског савјета Доналд Туск рекао је посланицима Европског парламента да води разговоре са британским премијером Борисом Џонсоном о захтјеву за продужење рока за Брегзит послије 31. октобра, као и са лидерима осталих 27 земаља Уније, и да ће донијети одлуку "у наредним данима".

- Брегзит без договора никада неће бити наша одлука - рекао је Туск и добио аплауз у Европском парламенту.